• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Wat checkt een energieadviseur?

Wanneer je je huis gaat verkopen ben je verplicht om een geldig, geregistreerd energielabel te tonen en de labelklasse te vermelden in de advertentie. Heb je deze nog niet, dan kun je deze aanvragen bij Stekcheck.nl. Een energieadviseur komt dan langs om je stekkie te checken op duurzaamheid. Maar waar kijkt deze adviseur eigenlijk allemaal naar? We zetten het voor je op een rij.

 

Duurzaamheidskenmerken

De energieadviseur bepaalt aan de hand van een checklist welk energielabel van toepassing is voor jouw huis. Zo kijkt hij bijvoorbeeld naar het bouwjaar, het woningtype en de woningoppervlakte. Bovenal kijkt hij naar kenmerken die bepalend zijn voor het energieverbruik. 

Soort glas en kozijnen

Het soort glas en de kozijnen bepalen voor een groot deel hoe duurzaam je huis is. Oude huizen met enkel glas verbruiken bijvoorbeeld meer energie om een kamer op temperatuur te houden, dan nieuwbouwhuizen met dubbel glas of HR+++ glas en isolerende kozijnen. Bovendien heb je dankzij isolerend glas en duurzame kozijnen minder last van tocht. 

Gevelisolatie en spouwmuurisolatie

Zijn de muren van je woning goed geïsoleerd? Mooi! Dit draagt bij aan de duurzaamheid van je huis. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouwruimte opgevuld met isolerend materiaal. Bij gevelisolatie is er vaak geen spouwruimte aanwezig en is de muur op een andere manier geïsoleerd, meestal aan de binnengevel. Beide methoden zorgen ervoor dat er minder warmteverlies optreedt via de buitenmuren. 

Dakisolatie 

Warmte stijgt op, waardoor er veel warmteverlies kan plaatsvinden via het dak van je huis. Daarom kijkt de energieadviseur ook naar de dakisolatie. Vaak is het dak aan de binnenzijde geïsoleerd met glaswol of steenwol of aan de buitenzijde onder de dakpannen. Bij oude huizen die niet opgeknapt zijn, gebouwd voor 1975, ontbreekt deze soort isolatie vaak volledig. 

Vloerisolatie

Ook via de vloer kan warmte verdwijnen en kou binnendringen. De energieadviseur kijkt naar de kruipruimte van het huis, wanneer deze aanwezig is, en of deze geïsoleerd is. Bij een hoge kruipruimte checkt hij of de onderkant van de vloer is geïsoleerd. 

Soort verwarming

De manier van verwarmen is sterk bepalend voor het energielabel. Heb je een CV-ketel op gas? Dat veroorzaakt een stuk meer CO2-uitstoot dan een warmtepomp of wanneer je bent aangesloten op het warmtenet. 

Ventilatiesysteem

Voor het comfort van je stekkie is goed ventileren van groot belang. Hierdoor gaat de vuile lucht naar buiten en stroomt frisse lucht naar binnen. De adviseur kijkt welke soorten ventilatie in jouw huis aanwezig zijn: ventilatieroosters, klepraampjes, afzuigkappen en ingebouwde ventilatie in de badkamer. 

Zonnepanelen en zonneboiler

De energieadviseur kijkt verder naar de aanwezigheid van zonnepanelen en een zonneboiler. Deze wekken met behulp van de zon energie op om je water te verwarmen of om je elektrische apparaten aan te sturen. Niet alleen kijkt hij naar de aanwezigheid, ook naar het bouwjaar van de panelen. Nieuwe zonnepanelen wekken namelijk meer stroom op dan die van twintig jaar geleden. 

 

Bezoek van de energieadviseur

De energieadviseur van Stekcheck loopt tijdens het bezoek alle kenmerken zorgvuldig langs. Heb je energiebesparende of verduurzamende maatregelen genomen? Bijvoorbeeld door een warmtepomp of zonnepanelen te installeren. Zorg er dan voor dat je alle documenten hierover klaar legt voordat de adviseur langskomt. Denk hierbij aan tekeningen, foto’s en facturen. Dit helpt bij het bepalen van de labelklasse. 

 

Energielabel aanvragen?

De energieadviseurs van Stekcheck zijn allemaal BRL-gecertificeerd en werken nauwkeurig en snel. Bovendien hebben zij kennis van de lokale markt. Zodra jij je energielabel hebt aangevraagd en wij de benodigde informatie van je hebben ontvangen, koppelen we je aan de dichtstbijzijnde adviseur. De adviseur komt langs op de afgesproken tijd, inspecteert de woning grondig en stelt daarna het rapport op. Daarna heb jij binnen vijf werkdagen een deskundig en geregistreerd energielabel!

Relevante artikelen

Efficiënte maatregelen voor het verduurzamen van je woning

Door verduurzaamde maatregelen klim je al snel naar boven op de ladder van energielabels. In deze blog leggen we uit welke maatregelen jij kunt nemen!

Lees dit artikel
Energielabel rapport

Welke energielabels zijn er?

De duurzaamheid van woningen wordt aangegeven in klassen van G ot A++++. Wat die precies betekenen? Je leest het hier!

Lees dit artikel

Energielabel C verplicht voor kantoren

Sinds 1 januari 2023 is een energielabel C of hoger verplicht voor kantoorpanden. Wij vertellen je meer over deze regeling in deze blog.

Lees dit artikel