Energielabels zijn in het leven geroepen om de energiezuinigheid van woningen aan te duiden. Energielabels geven aan hoe efficiënt een woning is qua energieverbruik, en variëren van G voor onzuinige woningen tot A++++ voor duurzame woningen.Wat betekent het als een woning energielabel E heeft? En nog belangrijker, hoe kun jij de energiezuinigheid van je woning verbeteren om tot een hoger energielabel te komen? Op deze pagina vind je alle relevante informatie over energielabel E.
Een woning met energielabel E heeft een matige energiezuinigheid. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de woning nog niet volledig is geïsoleerd, er geen zonnepanelen aanwezig zijn of doordat er nog oude apparaten gebruikt worden. Het kan ook zijn dat de woning al wat ouder is en daarom minder energiezuinig is dan een nieuwbouwwoning. De energielabels E, F en G staan bekend als ‘rode’ labels, omdat woningen met deze labels veel energie verspillen. Er is dus nog zeker ruimte om de energie-efficiëntie van een woning met energielabel E te verbeteren, door energiebesparende maatregelen te treffen.
Om het energielabel van een woning vast te stellen, doet een energieprestatieadviseur een woningopname. Tijdens deze woningopname beoordeelt de adviseur alle relevante duurzaamheidskenmerken, zoals de afmetingen van de woning, de isolatiewaarde van de gevels en het dak en de aanwezige verwarmingsinstallatie. Op basis van deze gegevens wordt vervolgens de energieprestatie van de woning berekend. Daarnaast houdt de EP-adviseur rekening met het type woning en het bouwjaar. Een woning met energielabel E scoort relatief slecht op de duurzaamheidskenmerken. Denk hierbij aan een gebrek aan isolatie of het gebruik van een verouderde verouderde verwarmingsinstallatie.
Een beter energielabel biedt verschillende voordelen. Ten eerste leidt een hoger energielabel tot een lagere energierekening, doordat de woning energiezuiniger is en dus minder energie verspilt. Daarnaast draagt een beter energielabel bij aan een hogere verkoopwaarde van de woning. Potentiële kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor een energiezuinige woning, omdat zij hiermee op lange termijn kosten kunnen besparen. Ook kan een beter energielabel zorgen voor meer comfort in de woning. Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte beter vast in de winter en houdt het koeler in de zomer, wat zorgt voor een prettiger leefklimaat. Tot slot draagt het verduurzamen van de woning bij aan een verminderde CO2-uitstoot en daarmee een beter milieu. Dit alles maakt het de moeite waard om te investeren in een beter energielabel voor de woning.
En woning met energielabel E verbruikt per jaar tussen de tussen de 290 en 335 kWh/m2 aan energie. De exacte energiekosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het energiegebruik van de bewoners, de grootte en locatie van de woning en de energiezuinigheid natuurlijk. Maar over het algemeen heeft een woning met energielabel E relatief hoge energiekosten. Dit komt doordat de woning niet goed geïsoleerd is en er nog veel energie verloren gaat. Daarnaast beschikt de woning waarschijnlijk over verouderde installaties, zoals een cv-ketel of warmwaterboiler, die niet erg energiezuinig zijn. Ook kan het zijn dat er nog traditionele verlichting met gloeilampen aanwezig is, wat meer energie verbruikt dan moderne LED-verlichting. Dit alles zorgt ervoor dat de energiekosten van een woning met energielabel E hoger zijn dan die van een woning met bijvoorbeeld energielabel A. Het is dan ook aan te raden om te investeren in het verduurzamen van de woning, bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatiemateriaal en het vervangen van oude installaties en verlichting.
Er zijn verschillende manieren om de energieprestatie van een woning met energielabel E te verbeteren. Een van de eerste stappen die je kunt nemen is het aanbrengen van isolatiemateriaal. Dit kan in de vorm van dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Ook het plaatsen van dubbel of driedubbel glas in de ramen kan een groot verschil maken in de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast kun je oude installaties, zoals een cv-ketel of warmwaterboiler, het beste vervangen door energiezuinige varianten. Een andere mogelijkheid is het installeren van zonnepanelen, waarmee je zelf duurzame energie kan opwekken. Tot slot kan je traditionele verlichting vervangen door LED-verlichting, wat bijdraagt aan het verlagen van het energieverbruik in de woning. Door deze maatregelen te nemen, kan je de energieprestatie van de woning aanzienlijk verbeteren. Om de kosten van deze energiebesparende verbeteringen te drukken, kun je via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) een vergoeding aanvragen.
Nadat je als woningeigenaar maatregelen hebt genomen om je woning te verduurzamen, kun je een nieuw energielabel aanvragen. Dit doe je eenvoudig via de website van Stekcheck. Zodra je de aanvraag hebt ingediend en wij de vereiste informatie van je hebben ontvangen, koppelen we je aan de dichtstbijzijnde energieprestatieadviseur en zorgen we voor een afspraak. De energie-efficiëntie van de woning stellen we dan opnieuw vast. Het nieuwe energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van de woning na de genomen maatregelen.