• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Alle informatie omtrent energielabel G

Energielabel G

Energiezuinigheid van woningen kan worden aangeduid met energielabels, die variëren van A++++ tot G. Het energielabel geeft aan hoe efficiënt een woning is in het gebruik van energie, dit wordt gebaseerd op verschillende factoren zoals isolatie, aanwezigheid van energiebesparende apparatuur en energieverbruik. Energielabel G is het minst energiezuinige label voor woningen. Het betekent dat de woning zeer inefficiënt is in het gebruik van energie en dat er veel energie verloren gaat door bijvoorbeeld slechte isolatie, verouderde verwarmings- en ventilatiesystemen, en/of onzuinige verlichting en huishoudelijke apparaten.

Wat houdt het energielabel G in voor een woning?

Het energielabel G voor een woning betekent dat de woning zeer inefficiënt is in het gebruik van energie. Het label G is het minst energiezuinige label dat aan een woning kan worden toegekend. Een woning krijgt energielabel G vanwege verschillende factoren die bijdragen aan een hoog energieverbruik en een slechte energie-efficiëntie. Het nemen van energiebesparende maatregelen kan aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening, terwijl het tegelijkertijd de leefomgeving comfortabeler maakt en bijdraagt aan een duurzamere toekomst voor onze planeet. Het energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning, en moet worden opgesteld door een gecertificeerd energieadviseur.

Op welke manier wordt vastgesteld dat een woning het energielabel G heeft?

De officieel erkende methode voor het bepalen van het energielabel van een woning is de NTA 8800. Deze methode is ontwikkeld door de Nederlandse normcommissie voor energieprestatie en energiezuinigheid van gebouwen en wordt beheerd door NEN, het Nederlands Normalisatie Instituut. Deze berekening houdt rekening met verschillende factoren die van invloed zijn op de energieprestatie van de woning, zoals de isolatie van de woning, de aanwezigheid van energiebesparende apparatuur en het energieverbruik. Op basis van de uitkomst van de berekening wordt een energie-index (EI) berekend. Deze EI wordt omgezet naar het energielabel. Woningen met een energie-index boven de 2,70 krijgen energielabel G.

De impact van een energielabel G op de maandelijkse energierekening

Een energielabel G kan een aanzienlijke impact hebben op de maandelijkse energierekening van een woning. Deze woningen zijn doorgaans minder energiezuinig dan woningen met hogere energielabels, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Als gevolg hiervan nemen de maandelijkse kosten voor verwarming, koeling, verlichting en andere energiebehoeften toe. De exacte verschillen in energiekosten tussen woningen met verschillende energielabels kunnen variëren en zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte en locatie van de woning, het type verwarmingssysteem, de mate van isolatie en het gedrag van de bewoners.

Hoe kan een woning met energielabel G worden verbeterd?

Het energielabel geeft inzicht in de verbetermogelijkheden van een woning. In het energielabel staat aangegeven hoeveel isolatie er aanwezig is en hoe effectief deze is, evenals welke installaties, zoals een hybride warmtepomp, worden aanbevolen. Door verschillende maatregelen te nemen kan een woning met energielabel G worden verbeterd en de energie-efficiëntie worden verhoogd. Hieronder worden een aantal voordelen genoemd:

Verbetering van isolatie: het verbeteren van de isolatie van het dak, de vloer en de muren kan helpen om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren.
Vervanging van ramen en deuren: het vervangen van oude, enkelglas ramen en deuren door energiezuinige varianten met dubbelglas helpt om warmteverlies te verminderen.
Installatie van een HR-ketel of warmtepomp: het vervangen van de oude CV-ketel door een HR-ketel of warmtepomp helpt om de energie-efficiëntie van de verwarmingsinstallatie te verbeteren.
Installatie van zonnepanelen: het installeren van zonnepanelen verbetert de energie-efficiëntie en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Gebruik van energiezuinige apparaten en verlichting: het vervangen van oude, energieverslindende apparaten en verlichting door energiezuinige alternatieven helpt om het energieverbruik te verminderen.

Door een combinatie van bovenstaande maatregelen toe te passen kan een woning met energielabel G aanzienlijk worden verbeterd.

Wat zijn de voordelen van een hoger energielabel?

Een woning met een hoog energielabel kan in het algemeen zorgen voor lagere energiekosten, doordat deze gewoonweg energiezuiniger is. Er zijn verschillende voordelen van een hoger energielabel zoals:

  1. Een woning met een hoog energielabel kan leiden tot lagere energiekosten, doordat deze energiezuiniger is en minder energie nodig heeft voor verwarming en warm water.
  2. Een hoog energielabel maakt een woning aantrekkelijker en heeft een hogere waarde binnen de woningmarkt.
    De CO2-uitstoot van een woning met een hoog energielabel is lager en er worden minder fossiele brandstoffen verbruikt.
  3. Bij het verstrekken van financiering wegen diverse hypotheekverstrekkers het energielabel mee in de voorwaarden. Een goed energielabel kan bijvoorbeeld resulteren in een lagere rente.
  4. Een woning met een hoog energielabel heeft een betere isolatie wat leidt tot minder tocht en vochtproblemen. Dit zorgt voor een gezonder binnenklimaat en een betere leefomgeving voor bewoners.

Een nieuw energielabel na het verduurzamen van een woning met energielabel G

Ben je benieuwd of je een nieuw energielabel kan aanvragen na het verduurzamen van jouw huidige woning? Dat is mogelijk! Wanneer er verbeteringen zijn aangebracht aan de woning, bijvoorbeeld door het plaatsen van isolatie, het vervangen van enkel glas door HR++ glas of door het installeren van zonnepanelen, kan dit een positief effect hebben op het energielabel van de woning. Het is daarom raadzaam om na het uitvoeren van dergelijke verbeteringen een nieuw energielabel aan te vragen om de verbeterde energieprestaties van de woning weer te geven.

Een nieuw energielabel na het verduurzamen van een woning met energielabel G

Ben je benieuwd of je een nieuw energielabel kan aanvragen na het verduurzamen van jouw huidige woning? Dat is mogelijk! Wanneer er verbeteringen zijn aangebracht aan de woning, bijvoorbeeld door het plaatsen van isolatie, het vervangen van enkel glas door HR++ glas of door het installeren van zonnepanelen, kan dit een positief effect hebben op het energielabel van de woning. Het is daarom raadzaam om na het uitvoeren van dergelijke verbeteringen een nieuw energielabel aan te vragen om de verbeterde energieprestaties van de woning weer te geven.

 

Een energielabel aanvragen bij Steckcheck

Bij Steckcheck is het mogelijk om jouw (vernieuwde) energielabel aan te vragen. Het advies omvat onder andere informatie over welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor de specifieke woning en welke kosten en besparingen daaraan verbonden zijn. Het doel van Steckcheck is om huiseigenaren bewust te maken van de mogelijkheden om energie te besparen en hiermee bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Aarzel niet en neem contact op.