• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Energielabel aanvragen

Vraag simpel en snel jouw energielabel aan

Energielabel aanvragen

Het energielabel is een rapport dat inzicht geeft in de energiezuinigheid van een woning. Dit energielabel rapport is verplicht bij het verkopen en verhuren van je huis. Stekcheck helpt je hierbij. Wij hebben een landelijk netwerk gecertificeerde energielabeladviseurs, zodat er altijd een adviseur bij jou in de buurt beschikbaar is. Vraag je bij ons je energielabel aan, dan heb je deze binnen vijf werkdagen. Zo is je woning snel klaar voor de verkoop!

 

Waarom een energielabel aanvragen voor mijn woning?

Een energielabel geeft niet alleen inzicht in de energieprestaties van je woning, maar het kan ook helpen om energie te besparen en je wooncomfort te verbeteren. Door het energieverbruik van je woning te verminderen, verlaag je niet alleen je energierekening, maar verminder je ook de CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter klimaat.

Is een energielabel verplicht voor mijn woning?

Ja, een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Dit geldt voor alle woningen, zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Het energielabel moet worden opgesteld door een gecertificeerd energie-adviseur en dient bij de verkoop, verhuur of oplevering van de woning beschikbaar te zijn.

Een energielabel kan ook van invloed zijn op de waarde van je woning. Potentiële kopers of huurders kunnen aan de hand van het energielabel zien hoe energiezuinig de woning is en wat de mogelijke kosten zijn voor energiebesparende maatregelen. Een beter energielabel kan dus leiden tot een hogere verkoop- of verhuurprijs van je woning.

 

Wat kost een energielabel aanvragen?

Stekcheck hanteert vaste prijzen voor energielabels, afhankelijk van het type woning. De kosten variëren van € 290,- voor het labelen van een appartement tot € 390,- voor een vrijstaande of recreatiewoning. Deze prijs is all-in: zowel het bezoek van de inspecteur als het rapport zelf is inbegrepen in de prijs. Er zijn dus geen bijkomende kosten meer. We gaan hierbij uit van levering binnen vijf werkdagen. Heb je het energielabel met spoed nodig? Dan kun je een 48-uurs rapport aanvragen. Hier brengen wij € 150,- extra voor in rekening.

 

Welke energielabels zijn er?

Energielabel worden geclassificeerd van  A++++ tot en met G. Een woning met energielabel A++++ is het meest energiezuinig, terwijl een woning met energielabel G het minst zuinig is. Het energielabel geeft niet alleen inzicht in de energieprestaties van de woning, maar geeft ook advies hoe je de woning energiezuiniger kan maken.

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel?

Bij het aanvragen van een definitief energielabel zal er een inspectie van de woning plaatsvinden door een deskundige. Deze zal kijken naar verschillende factoren zoals de isolatie, de ventilatie en de verwarming van de woning. Na de inspectie zal de deskundige een rapport opstellen en het energielabel toekennen. Dit energielabel wordt vervolgens geregistreerd in een centrale database van de Rijksoverheid en is geldig voor 10 jaar.

 

Een energielabel aanvragen voor je woning kan je makkelijk en snel aanvragen bij Stekcheck. Dankzij ons landelijke netwerk is er altijd een energielabeladviseur bij jou in de buurt. Zo verzekeren we je van een adviseur met kennis van de lokale markt. Bovendien zijn al onze aangesloten specialisten gecertificeerd conform BRL9500. Daarmee verzekeren wij kwaliteit en betrouwbaarheid.

 

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel via Stekcheck?

  1. Vraag je energielabel aan op Stekcheck.nl.
  2. Stekcheck zoekt de dichtstbijzijnde adviseur en plant een afspraak. 
  3. Adviseur doet de keuring aan huis en stelt het energielabel op.  
  4. Je ontvangt binnen 5 werkdagen het rapport. 

 

Het energielabel rapport

Na het opstellen van het energielabel, ontvangt je het energielabel rapport digitaal via de mail. Dit energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en kan eenvoudig worden overgedragen bij verkoop of verhuur van de woning. Het is belangrijk om te weten dat er ook boetes opgelegd kunnen worden wanneer je geen energielabel hebt bij de verkoop of verhuur van jouw woning.

 

Het is daarom verstandig om op tijd een energielabel aan te vragen en deze te laten opstellen door een erkend energielabel adviseur. Zo weet je zeker dat je optijd voldoet aan de wettelijke verplichtingen en kan je potentiële kopers of huurders inzicht geven in de energieprestaties van jouw woning.

 

Wat kost een energielabel?
Stekcheck hanteert vaste prijzen voor energielabels, afhankelijk van het type woning. De kosten variëren van € 290,- voor het labelen van een appartement tot € 390,- voor een vrijstaande of recreatiewoning.
Hoelang duurt het aanvragen van een energielabel?
Het aanvragen van een energielabel bij Stekcheck is zo geregeld! Nadat je een energielabel hebt aangevraagd nemen wij binnen 2 dagen contact met je op voor een defintieve afspraak, die wel vaak al binnen een aantal dagen kunnen plannen.
Hoelang is het energielabel geldig?
Het nieuwe definitieve energielabel is 10 jaar geldig.
Welke energielabels zijn er?
Er bestaan verschillende energielabels, die met een letter uit het alfabet worden geclassificeerd. In totaal zijn er 7 energielabels, van energielabel A tot en met energielabel G. Hieronder zie je een overzicht van alle energielabels.

Energielabel A: Dit is het hoogst mogelijke energielabel dat aan een woning toegekend kan worden.

Energielabel B: Dit label is het op een na meest energiezuinige label dat aan een woning toegekend kan worden.

Energielabel C: Als jouw woning het energielabel C heeft, betekent dit dat de woning een redelijk laag energieverbruik heeft.

Energielabel D: Een woning met het energielabel D verbruikt vrij veel energie in vergelijking met woningen met een groen label.

Energielabel E: Een woning met energielabel E heeft een relatief hoog energieverbruik.

Energielabel F: Als jouw woning energielabel F heeft, bevindt de woning zich bijna onderaan de categorie en heeft het een hoog energieverbruik.

Energielabel G: Een woning met energielabel G bevindt zich onderaan de klasse en is het minst energiezuinig.

Lees meer over energielabels

Energielabel A

Energielabel A is het groenste label dat op een woning geplakt kan worden. De woning voldoet aan de meeste of aan alle punten op de duurzaamheidschecklist. Er liggen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, de muren en daken zijn zeer goed geïsoleerd en de ramen zijn voorzien van triple glas. Hoe meer duurzame maatregelen, hoe meer plusjes achter de A worden gezet.

Lees meer over energielabel A

Energielabel B

Heeft je huis energielabel B? Dan betekent dit dat het huis voldoet aan de meeste energie- en isolatievereisten en een laag energieverbruik heeft. In de praktijk betekent dit dat het huis op z’n minst dubbel glas, vloer-, dak- en spouwmuurisolatie heeft. Bovendien is er een zuinige cv-ketel geïnstalleerd. Om op een A-label uit te komen moet je minimaal nog zonnepanelen plaatsen.

Lees meer over energielabels B
Energielabel rapport

Energielabel C

Een redelijk laag energieverbruik, dat is waar energielabel C voor staat. De woningeigenaren hebben diverse energiebesparende maatregelen getroffen waardoor het een groen huis is, maar niet voldoende om op een B-label uit te komen. De woning is redelijk geïsoleerd, bijvoorbeeld door dubbel glas. In veel gevallen is de muur-, vloer- en dakisolatie aan verbetering toe.

Lees meer over energielabel C
Makelaars energielabel

Energielabel D

Een huis met energielabel D geeft aan dat de woning een gemiddeld energieverbruik heeft. Het huis valt niet onder de groene labels, maar ook niet tot de rode. Woon je in een woning met energielabel D, dan is het tijd om aan de bak te gaan. Je hebt nog veel mogelijkheden om energie te besparen en je huis duurzamer te maken. Je kunt bijvoorbeeld de spouwmuren isoleren, enkel glas vervangen door dubbel, HR+ of HR+++ glas en de cv-leidingen isoleren.

Lees meer over energielabel D

Energielabel E

Relatief gezien heeft jouw woning een hoog energieverbruik wanneer er een energielabel E op is geplakt. Er zijn wel energiebesparende maatregelen gedaan, maar deze zijn beperkt of niet optimaal uitgevoerd. Een huis met energielabel E verbruikt daardoor tussen de 290,01 en 335 kWh per m2 per jaar. Je kunt nog veel verduurzamen door middel van dak-, muur- en vloerisolatie, dubbel glas of zelfs zonnepanelen om omhoog te klimmen op de duurzaamheidsladder. Door deze maatregelen gaat er een hoop minder energie verloren en dat voelt lekker in de portemonnee.

Lees meer over energielabel E

Energielabel F

Energielabel F is het op een na minst duurzame label dat toegekend kan worden aan een woning. Er zijn weinig energiebesparende maatregelen toegepast in het huis, waardoor de stookkosten hoog oplopen. Vooral de isolatie in en rondom de woning ontbreekt, waardoor veel warmte ontsnapt. Je huis krijgt energielabel F bij een energieverbruik tussen de 335,01 en 380 kWh per m2 per jaar. Tijd om je muren, vloeren en dak te isoleren en de ramen van dubbel of triple glas te voorzien. Een direct effect is dat je er warmer bij zit en minder tocht voelt in je huis. Op de lange termijn zul je merken dat je energierekening een stuk lager is.

Lees meer over energielabel F