• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
8.2(251 reviews)

Energielabel aanvragen

Vraag simpel en snel jouw energielabel aan

Energielabel aanvragen

Hoe vraag je een energielabel aan bij Stekcheck

Een energielabel is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel geeft inzicht in het energieverbruik en de energieprestatie van een woning. Dit energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning. Om een energielabel aan te vragen voor je woning dien je vanaf 2021 een erkend energie-adviseur in te schakelen.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Het energielabel is gebaseerd op verschillende factoren, zoals isolatie, ventilatie, verwarming en het gebruik van duurzame energiebronnen. Met het energielabel kan je dus snel en eenvoudig de energieprestatie van een woning inzien, wat handig is voor toekomstige woningeigenaren.

 

Waarom een energielabel aanvragen voor mijn woning?

Een energielabel geeft niet alleen inzicht in de energieprestaties van je woning, maar het kan ook helpen om energie te besparen en je wooncomfort te verbeteren. Door het energieverbruik van je woning te verminderen, verlaag je niet alleen je energierekening, maar verminder je ook de CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter klimaat.

Is een energielabel verplicht voor mijn woning?

Ja, een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Dit geldt voor alle woningen, zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Het energielabel moet worden opgesteld door een gecertificeerd energie-adviseur en dient bij de verkoop, verhuur of oplevering van de woning beschikbaar te zijn.

Een energielabel kan ook van invloed zijn op de waarde van je woning. Potentiële kopers of huurders kunnen aan de hand van het energielabel zien hoe energiezuinig de woning is en wat de mogelijke kosten zijn voor energiebesparende maatregelen. Een beter energielabel kan dus leiden tot een hogere verkoop- of verhuurprijs van je woning.

 

Wat kost een energielabel?

Stekcheck hanteert vaste prijzen voor energielabels, afhankelijk van het type woning. De kosten variëren van € 290,- voor het labelen van een appartement tot € 390,- voor een vrijstaande of recreatiewoning. Deze prijs is all-in: zowel het bezoek van de inspecteur als het rapport zelf is inbegrepen in de prijs. Er zijn dus geen bijkomende kosten meer. We gaan hierbij uit van levering binnen vijf werkdagen. Heb je het energielabel met spoed nodig? Dan kun je een 48-uurs rapport aanvragen. Hier brengen wij € 150,- extra voor in rekening.

 

Welke energielabels zijn er?

Energielabel worden geclassificeerd van  A++++ tot en met G. Een woning met energielabel A++++ is het meest energiezuinig, terwijl een woning met energielabel G het minst zuinig is. Het energielabel geeft niet alleen inzicht in de energieprestaties van de woning, maar geeft ook advies hoe je de woning energiezuiniger kan maken.

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel?

Bij het aanvragen van een definitief energielabel zal er een inspectie van de woning plaatsvinden door een deskundige. Deze zal kijken naar verschillende factoren zoals de isolatie, de ventilatie en de verwarming van de woning. Na de inspectie zal de deskundige een rapport opstellen en het energielabel toekennen. Dit energielabel wordt vervolgens geregistreerd in een centrale database van de Rijksoverheid en is geldig voor 10 jaar.

 

Een energielabel aanvragen voor je woning kan je makkelijk en snel aanvragen bij Stekcheck. Dankzij ons landelijke netwerk is er altijd een energielabeladviseur bij jou in de buurt. Zo verzekeren we je van een adviseur met kennis van de lokale markt. Bovendien zijn al onze aangesloten specialisten gecertificeerd conform BRL9500. Daarmee verzekeren wij kwaliteit en betrouwbaarheid.

 

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel via Stekcheck?

  1. Vraag je energielabel aan op Stekcheck.nl.
  2. Stekcheck zoekt de dichtstbijzijnde adviseur en plant een afspraak. 
  3. Adviseur doet de keuring aan huis en stelt het energielabel op.  
  4. Je ontvangt binnen 5 werkdagen het rapport. 

 

Het energielabel rapport

Na het opstellen van het energielabel, ontvangt je het energielabel rapport digitaal via de mail. Dit energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en kan eenvoudig worden overgedragen bij verkoop of verhuur van de woning. Het is belangrijk om te weten dat er ook boetes opgelegd kunnen worden wanneer je geen energielabel hebt bij de verkoop of verhuur van jouw woning.

 

Het is daarom verstandig om op tijd een energielabel aan te vragen en deze te laten opstellen door een erkend energielabel adviseur. Zo weet je zeker dat je optijd voldoet aan de wettelijke verplichtingen en kan je potentiële kopers of huurders inzicht geven in de energieprestaties van jouw woning.

 

Wat kost een energielabel?
Stekcheck hanteert vaste prijzen voor energielabels, afhankelijk van het type woning. De kosten variëren van € 290,- voor het labelen van een appartement tot € 390,- voor een vrijstaande of recreatiewoning.
Hoelang duurt het aanvragen van een energielabel?
Het aanvragen van een energielabel bij Stekcheck is zo geregeld! Nadat je een energielabel hebt aangevraagd nemen wij binnen 2 dagen contact met je op voor een defintieve afspraak, die wel vaak al binnen een aantal dagen kunnen plannen.
Hoelang is het energielabel geldig?
Het nieuwe definitieve energielabel is 10 jaar geldig.
Welke energielabels zijn er?
Er bestaan verschillende energielabels, die met een letter uit het alfabet worden geclassificeerd. In totaal zijn er 7 energielabels, van energielabel A tot en met energielabel G. Hieronder zie je een overzicht van alle energielabels.

Energielabel A: Dit is het hoogst mogelijke energielabel dat aan een woning toegekend kan worden.

Energielabel B: Dit label is het op een na meest energiezuinige label dat aan een woning toegekend kan worden.

Energielabel C: Als jouw woning het energielabel C heeft, betekent dit dat de woning een redelijk laag energieverbruik heeft.

Energielabel D: Een woning met het energielabel D verbruikt vrij veel energie in vergelijking met woningen met een groen label.

Energielabel E: Een woning met energielabel E heeft een relatief hoog energieverbruik.

Energielabel F: Als jouw woning energielabel F heeft, bevindt de woning zich bijna onderaan de categorie en heeft het een hoog energieverbruik.

Energielabel G: Een woning met energielabel G bevindt zich onderaan de klasse en is het minst energiezuinig.

Lees meer over energielabels:

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft inzicht in de duurzaamheid van een woning en geeft kopers of huurders een beeld van het wooncomfort en de energiekosten van de woning.

Lees verder

Welke energielabels zijn er?

Om aan te geven hoe het staat met de duurzaamheid van een huis zijn de energielabels in het leven geroepen. Wat betekenen de klassen A t/m G?

Lees verder
Energielabel rapport

Wat kost een energielabel?

Stekcheck heeft vaste prijzen vastgesteld per type woning. Wat zijn de kosten waar je rekening mee moet houden? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Lees verder