• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Snel geregeld

Energielabels voor zakelijk vastgoed

Het energielabel voor zakelijk vastgoed is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse wetgeving voor gebouwen. Het is bedoeld om eigenaren en gebruikers van gebouwen bewust te maken van de energie-efficiëntie van hun gebouw en om hen te helpen bij het nemen van verbeteringen die leiden tot lagere energiekosten en een vermindering van hun CO2-uitstoot. Daarnaast is het verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van zakelijk vastgoed.

 

Wat is een zakelijk energielabel?

Een zakelijk energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig een pand is. Dit wordt aangegeven in klassen, waarbij A++++ aangeeft dat het om een groen, zeer zuinig pand gaat en klasse G dat het pand helemaal niet duurzaam is. Het energielabel wordt vastgesteld op basis van een aantal factoren, waaronder de isolatie van het gebouw, de verwarming, de ventilatie en de verlichting. Het label geeft kopers of huurders daarmee inzicht in het comfort en de energiekosten van het pand. In het rapport wordt bovendien een advies gegeven over het verduurzamen van het pand. 

Een energielabel is verplicht voor de volgende bedrijfspanden:

 

  • Kantoren
  • Onderwijsgebouwen
  • Publieke panden, zoals gemeentehuizen en bibliotheken
  • Panden voor gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen
  • Horecapanden, zoals hotels en restaurants
  • Sportgebouwen
  • Winkels

 

Het energielabel is niet verplicht voor industriële bedrijfspanden. Tenzij er een kantoor of showroom bij aangebouwd is. Voor deze ruimtes, die groter zijn dan 50 m², is het wél verplicht een energielabel op te laten stellen.

 

Energielabel C voor zakelijke panden

Vanaf januari 2023 is het voor kantoren van 100 m² en groter verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Voldoe je hier niet aan, dan mag je je pand niet meer als kantoor gebruiken. Gebruik je minder dan 50% van het pand als kantoor, is het een monument of wordt het binnen twee jaar gesloopt of verbouwd, dan geldt deze regel niet.

Het energielabel zichtbaar ophangen

Voor bepaalde organisaties is het verplicht dat het energielabel zichtbaar opgehangen wordt, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Dit geldt wanneer:

  • Een energielabel verplicht is voor het pand;
  • Het gebruiksoppervlak groter is dan 250 m²;
  • Er regelmatig bezoekers langskomen.

Energielabel voor uw zakelijke vastgoed verbeteren

Er zijn verschillende manieren om uw zakelijk gebouw te verbeteren voor een hogere energie-efficiëntie en een beter energielabel. Hieronder vindt u enkele praktische tips:

 

  • Verbeteren van de isolatie: door de isolatie van uw gebouw te verbeteren, kunt u de warmte beter vasthouden en de energiekosten verlagen. Overweeg bijvoorbeeld het toepassen van dubbel glas, het isoleren van de daken en muren en het plaatsen van dichtere deuren en ramen.
  • Vervanging van oude verwarming en verlichting: oude verwarming en verlichting systems kunnen veel energie verspillen. Overweeg de vervanging van deze systemen met energie-efficiëntere alternatieven, zoals LED-verlichting en warmtepompen.
  • Verbeteren van de ventilatie: goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid en het comfort in uw gebouw. Investeer in een goed ventilatiesysteem en overweeg de toepassing van natuurlijke ventilatie, zoals ramen die open kunnen.
  • Verminderen van energieverbruik door middel van automatisering: door middel van automatisering kunt u het energieverbruik in uw gebouw beter in de gaten houden en regelen. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van slimme thermostaten en verlichtingssystemen.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van manieren om de energie-efficiëntie en het energielabel van uw zakelijke bedrijfspand te verbeteren. Wilt u hier meer advies over inwinnen? Neem eenvoudig contact met ons op en krijg advies van onze experts!

 

Zakelijke energielabels

Voor de verkoop en verhuur van zakelijk vastgoed is een energielabel verplicht. En ook bij de oplevering van nieuwe panden moet er een energielabel opgesteld zijn. 

Zakelijk een energielabel aanvragen werkt zo:

  1. Neem contact met ons op.
  2. Je ontvangt binnen 2 werkdagen een offerte.
  3. Akkoord? Een Stekcheck-adviseur komt langs voor de inspectie.
  4. Binnen 5 werkdagen ontvang jij het rapport.