• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Alle informatie over energielabel F

Energielabel F

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Een energielabel varieert van A++++ tot en met G, waarbij A++++ staat voor de meest energiezuinige woningen en G voor de minst energiezuinige. De energielabels geven aan hoe efficiënt een woning is in het gebruik van energie, waarbij onder andere gekeken wordt naar de mate van isolatie, de aanwezigheid van energiebesparende installaties, en het verbruik van gas en elektriciteit. Maar wat is de betekenis van energielabel F voor een huis? En hoe kan je een woning met energielabel F verbeteren? Je leest het op deze pagina!

 

Wat houdt het energielabel F in voor een woning?

Een energielabel F voor woningen betekent dat de woning een lage energie-efficiëntie heeft en dat er veel energie verloren gaat. Dit kan bijvoorbeeld komen door een gebrek aan isolatie, verouderde verwarmingsinstallaties, of andere factoren die leiden tot een hoog energieverbruik. Het loont dus om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit draagt bij aan kostenbesparingen, maar ook aan een comfortabelere en milieuvriendelijke leefomgeving. Het energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning, en moet worden opgesteld door een gecertificeerd energieadviseur

 

Op welke manier wordt vastgesteld dat een woning het energielabel F heeft?

De energielabel adviseur komt langs in de woning en inspecteert deze zorgvuldig aan de hand van een uitgebreide checklist. Voor bestaande woningen wordt het energielabel meestal bepaald op basis van een zogenaamd energie-index (EI). De energie-index is een berekening van de energiezuinigheid van de woning, waarbij verschillende kenmerken van de woning worden meegenomen. De adviseur bekijkt bijvoorbeeld het bouwjaar van de woning, de isolatie van muren, vloeren en daken, het type glas, de aanwezigheid van zonnepanelen en de verwarmingsinstallatie. Ook kan de adviseur controleren of er kieren en gaten zijn waardoor warmte verloren gaat en of de ventilatie in orde is. Vervolgens worden de bevindingen verwerkt in de berekening van de energie-index, deze wordt uitgedrukt in een score tussen 0,60 en 2,70. Het energielabel wordt bepaald op basis van deze score. Bijvoorbeeld: een energie-index tussen 2,41 en 2,70 komt overeen met energielabel F. Het energieverbruik van een woning met energielabel F is vaak tussen de 335,01 en 380 kWh per m2 per jaar, maar dit is afhankelijk van het type woning. Het is daarom raadzaam om een energieadviseur te raadplegen om het energielabel van woning vast te stellen en advies te krijgen over mogelijke verbeteringen.

Wat zijn de gemiddelde energiekosten van een woning met energielabel F?

Een woning met energielabel F is zeer energieverspillend, alleen woningen met energielabel G verspillen meer. Het exacte verschil in energiekosten tussen verschillende energielabels kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en locatie van de woning, het type verwarmingssysteem, de mate van isolatie en het gedrag van de bewoners.

Wat zijn de voordelen van een hoger energielabel?

Een hoog energielabel zorgt over het algemeen voor lagere energiekosten omdat een woning dan energiezuiniger is. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de woning te verwarmen en van warm water te voorzien, waardoor de energiekosten lager zijn. Daarnaast kan de woning voorzien zijn van energiezuinige apparaten en verlichting, waardoor er minder elektriciteit verbruikt wordt. Al deze factoren dragen bij aan een lagere energierekening en maken een woning met een hoog energielabel over het algemeen aantrekkelijker en duurzamer. Tevens heeft een woning met een hoog energielabel over het algemeen een hogere waarde dan een woning met een laag energielabel. Dit komt doordat de woning energiezuiniger en duurzamer is, en daarom aantrekkelijker is voor kopers. Tevens heeft een woning met een hoog energielabel een lagere CO2-uitstoot dan een woning met een laag energielabel, er worden namelijk minder fossiele brandstoffen gebruikt.

Hoe kan ik een woning met energielabel F verbeteren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de energieprestatie van een woning te verbeteren. Begin bijvoorbeeld met het verbeteren of aanbrengen van de dak-, vloer- en de muurisolatie. Isolatie helpt warmte binnen te houden, waardoor er minder energie nodig is om de woning te verwarmen. Voor meer informatie over het isoleren van jouw woning, bekijk ook is deze blog. Ook het dichten van luchtlekken in de woning helpt om warmte binnen te houden en voorkomt dat koude lucht van buiten naar binnen komt. Verder is het van belang om een energiezuinige verwarming te installeren. Het vervangen van een oude cv-ketel door een energiezuinig alternatief kan de energieprestatie van de woning aanzienlijk verbeteren. Ook het installeren van een energiezuinig ventilatiesysteem zorgt voor een betere luchtkwaliteit en helpt warmteverlies te voorkomen. Het plaatsen van zonnepanelen kan helpen om je huis energiezuiniger te maken doordat zonnepanelen, zonne-energie omzetten in elektriciteit. Door deze elektriciteit te gebruiken in plaats van elektriciteit van het energiebedrijf, verlaag je het energieverbruik en daarmee ook de energierekening. Het is ook mogelijk om met de opbrengst van zonnepanelen geld te verdienen door de opgewekte energie terug te leveren aan een energiebedrijf via de salderingsregeling. Hierdoor wordt de belasting van het milieu verminderd en worden de kosten voor energieverbruik verlaagd.

 

Nieuw energielabel aanvragen na verduurzamen

Een woning met een energielabel F is dus relatief onzuinig en kan gepaard gaan met hogere energiekosten. Het kan daarom de moeite waard zijn om maatregelen te nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Het is mogelijk om een nieuw energielabel aan te vragen nadat een woning is verduurzaamd. Door het uitvoeren van energiebesparende maatregelen kan het energielabel van de woning verbeteren. Om het nieuwe energielabel aan te vragen, kan je via Stekcheck contact opnemen met een gecertificeerd energielabel adviseur. De adviseur zal de woning opnieuw inspecteren en het nieuwe energielabel vaststellen.