• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Alle informatie omtrent energielabel D voor woningen

Energielabel D

Het verduurzamen van woningen wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een flinke besparing op de energierekening en een verhoogd wooncomfort. Energielabels geven de energiezuinigheid van een woning aan. Dit is van belang bij de verkoop, verhuur en het bepalen van de waarde van de woning. Energielabel D is het gemiddelde energielabel voor woonhuizen in Nederland. Hieronder bespreken we wat energielabel D betekent en hoe je een hoger energielabel kunt bereiken.

 

Wat houdt energielabel D in voor een woning?

Energielabels geven aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van G tot A++++. Energielabel D bevindt zich in de ‘gele’ categorie, net onder het middelpunt van deze schaal. Een woning met dit label scoort dus een onvoldoende op energiezuinigheid en is volgens de normen van de overheid net niet energiezuinig genoeg. Dit betekent dat de woning al wel bepaalde energiezuinige kenmerken heeft, maar dat er ook nog verbeteringen mogelijk zijn om de energieprestatie te verhogen. Zo is de woning waarschijnlijk niet optimaal geïsoleerd en kunnen er nog andere energiebesparende maatregelen genomen worden om het energielabel te verbeteren.

 

Hoe krijgt een woning energielabel D?

Op basis van gegevens uit het kadaster wordt een voorlopig energielabel toegewezen aan jouw woning. Het definitieve energielabel wordt vastgesteld door middel van een inspectie aan huis door een energie prestatie adviseur. De EP-adviseur keurt de woning aan de hand van verschillende duurzaamheidskenmerken en houdt rekening met het bouwjaar en het type woning. Bij een woning met energielabel D is niet alles geïsoleerd en is de ventilatie van de woning niet optimaal. Daarnaast is de woning vaak nog voorzien van een verouderde verwarmingsinstallatie en wordt er geen gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Al deze verschillende aspecten worden beoordeeld en gewogen om tot het uiteindelijke energielabel te komen.

Wat zijn de energiekosten bij energielabel D?

Het energieverbruik van een woning met energielabel D ligt tussen de 250 en 290 kWh/m2 per jaar. De exacte energiekosten van een woning met energielabel D zijn echter afhankelijk van verschillende factoren. Naast de energiezuinigheid van de woning, speelt ook het aantal inwoners en hun energieverbruik een rol in de uiteindelijke energierekening. Zo zal een gezin met veel apparaten meer energie verbruiken dan een alleenstaande die zuinig omgaat met energie. Desalniettemin hebben woningen met een hoger energielabel over het algemeen lagere energiekosten, omdat zij minder energie verbruiken voor verwarming, ventilatie en verlichting. Het is daarom belangrijk om te kijken naar maatregelen om het energielabel van een woning te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van een beter energielabel?

Het verhogen van energielabel D naar een hoger energielabel brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste hebben woningen met een groen energielabel vaak betere isolatie en efficiëntere verwarmings- en koelsystemen, wat resulteert in een lager energieverbruik en dus lagere kosten. Bovendien kan een beter energielabel de waarde van de woning verhogen, omdat potentiële kopers ook baat hebben bij de lagere energierekening. Naast kostenvoordelen bieden woningen met een groen energielabel een beter wooncomfort. Door betere isolatie en ventilatie hebben deze woningen een gezonder binnenklimaat en minder tocht- en vochtproblemen. Ten slotte is een woning met een groen energielabel beter voor het milieu, doordat zowel de CO2-uitstoot als de energieverspilling lager is.

Hoe kan je een woning met energielabel D verbeteren

Een woning met energielabel D kan je op verschillende manieren verbeteren om de energieprestatie te verhogen. Een belangrijke stap is om de isolatie van de woning te verbeteren. Goede isolatie vermindert het energieverlies door muren, ramen, vloeren en het dak, en zorgt voor een constantere temperatuur binnenshuis. Hierdoor hoef je er minder te stoken om de woning warm te houden, wat leidt tot lagere energiekosten. Het aanbrengen van dubbel glas, tochtstrips en het isoleren van de kruipruimte zijn enkele voorbeelden van mogelijke verbeteringen.

Ook het vervangen van verouderde apparaten en installaties kan bijdragen aan een beter energielabel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van een oude CV-ketel door een energiezuiniger exemplaar, of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Hiermee wek je op een duurzame manier energie op. Deze energiebesparende maatregelen kunnen de energiezuinigheid van een woning fors verbeteren. Om de verduurzaming van woningen te stimuleren, kun je als huiseigenaar vaak profiteren van subsidies en belastingvoordelen voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Nieuw energielabel aanvragen na het verduurzamen van een woning met energielabel D?

Na het uitvoeren van energiebesparende maatregelen aan een woning met energielabel D kan het interessant zijn om een nieuw energielabel aan te vragen. Wanneer je de woning wilt verkopen of verhuren, kan een beter energielabel bijvoorbeeld leiden tot een hogere waarde van de woning. Houd er rekening mee dat je bij het aanvragen van een nieuw energielabel alle informatie over de uitgevoerde verduurzamingsmaatregelen aan dient te leveren, zoals de facturen van de installatie of verbouwing. Vraag je nieuwe energielabel eenvoudig en snel aan via Stekcheck: je hebt al binnen 5 werkdagen een nieuw energielabel.