• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Wat betekenen de klassen A t/m G?

Welke energielabels zijn er?

Wat betekenen de energielabelklassen A t/m G?

Leven in een energiezuinige woning is voor veel mensen een belangrijke ambitie. Duurzame huizen zijn comfortabeler om in te wonen door de goede isolatie en zorgen voor een lagere energierekening. Om dit aan te geven zijn de energielabels op een schaal van A++++ tot en met G in het leven geroepen. Wat die precies betekenen? Je leest het hier!

Energielabel A(++++)

Energielabel A is het groenste label dat op een woning geplakt kan worden. De woning voldoet aan de meeste of aan alle punten op de duurzaamheidschecklist. Er liggen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, de muren en daken zijn zeer goed geïsoleerd en de ramen zijn voorzien van triple glas. Hoe meer duurzame maatregelen, hoe meer plusjes achter de A worden gezet.

Energielabel B

Heeft je huis energielabel B? Dan betekent dit dat het huis voldoet aan de meeste energie- en isolatievereisten en een laag energieverbruik heeft. In de praktijk betekent dit dat het huis op z’n minst dubbel glas, vloer-, dak- en spouwmuurisolatie heeft. Bovendien is er een zuinige cv-ketel geïnstalleerd. Om op een A-label uit te komen moet je minimaal nog zonnepanelen plaatsen. 

Energielabel C

Een redelijk laag energieverbruik, dat is waar energielabel C voor staat. De woningeigenaren hebben diverse energiebesparende maatregelen getroffen waardoor het een groen huis is, maar niet voldoende om op een B-label uit te komen. De woning is redelijk geïsoleerd, bijvoorbeeld door dubbel glas. In veel gevallen is de muur-, vloer- en dakisolatie aan verbetering toe. 

Energielabel D

Een huis met energielabel D geeft aan dat de woning een gemiddeld energieverbruik heeft. Het huis valt niet onder de groene labels, maar ook niet tot de rode. Woon je in een woning met energielabel D, dan is het tijd om aan de bak te gaan. Je hebt nog veel mogelijkheden om energie te besparen en je huis duurzamer te maken. Je kunt bijvoorbeeld de spouwmuren isoleren, enkel glas vervangen door dubbel, HR+ of HR+++ glas en de cv-leidingen isoleren. 

Energielabel E

Relatief gezien heeft jouw woning een hoog energieverbruik wanneer er een energielabel E op is geplakt. Er zijn wel energiebesparende maatregelen gedaan, maar deze zijn beperkt of niet optimaal uitgevoerd. Een huis met energielabel E verbruikt daardoor tussen de 290,01 en 335 kWh per m2 per jaar. Je kunt nog veel verduurzamen door middel van dak-, muur- en vloerisolatie, dubbel glas of zelfs zonnepanelen om omhoog te klimmen op de duurzaamheidsladder. Door deze maatregelen gaat er een hoop minder energie verloren en dat voelt lekker in de portemonnee. 

Energielabel F

Energielabel F is het op een na minst duurzame label dat toegekend kan worden aan een woning. Er zijn weinig energiebesparende maatregelen toegepast in het huis, waardoor de stookkosten hoog oplopen. Vooral de isolatie in en rondom de woning ontbreekt, waardoor veel warmte ontsnapt. Je huis krijgt energielabel F bij een energieverbruik tussen de 335,01 en 380 kWh per m2 per jaar. Tijd om je muren, vloeren en dak te isoleren en de ramen van dubbel of triple glas te voorzien. Een direct effect is dat je er warmer bij zit en minder tocht voelt in je huis. Op de lange termijn zul je merken dat je energierekening een stuk lager is. 

Energielabel G

Het komt niet vaak meer voor, maar toch bestaan er nog huizen met energielabel G. Dit label geeft aan dat een woning een zeer hoog energieverbruik heeft. Het huis is slecht geïsoleerd, waardoor veel warmte verloren gaat, het tocht en de energierekening onnodig hoog is. Heel concreet betekent dit dat het huis meer dan 380 kWh/m² woonoppervlakte per jaar verbruikt. Belangrijk om te gaan verduurzamen, dus. Dit is niet alleen lekker voor het comfort in je huis en voor de portemonnee, ook verhoog je er de waarde van je huis mee. De eerste logische stap is isoleren. Succes! 

 

 

 

Welk energielabel heeft jouw huis?

Benieuwd welk energielabel op jouw woning van toepassing is? Stekcheck helpt je er graag bij! Onze deskundige energieadviseurs stellen een nauwkeurig rapport op over jouw stekkie, waarin je bovendien advies krijgt over hoe je je woning kunt verduurzamen. 

Relevante artikelen

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat kopers en huurders zien hoe energiezuinig hun toekomstige stekkie is. Alles over energielabels lees je in deze blog.

Lees dit artikel

Subsidies voor verduurzaming

Door subsidies wordt het aantrekkelijker gemaakt om verduurzamingsmaatregelen te nemen. In deze blog vertellen wij jou alles over subsidiemogelijkheden.

Lees dit artikel

Energielabel C verplicht voor kantoren

Sinds 1 januari 2023 is een energielabel C of hoger verplicht voor kantoorpanden. Wij vertellen je meer over deze regeling in deze blog.

Lees dit artikel