• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Alles wat je moet weten

Wat is een energielabel?

Hoe energiezuinig is jouw huis?

Een energielabel laat kopers en huurders zien hoe energiezuinig hun toekomstige stekkie is. Dit wordt aangegeven in klassen, waarbij A++++ aangeeft dat het om een groene, zeer zuinige woning gaat en klasse G dat het huis zeer onduurzaam is. Het label geeft kopers of huurders inzicht in het wooncomfort en de energiekosten van de woning. 

 

Een energiezuinige woning gaat gepaard met een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder uitstoot van CO2. Beter voor het milieu en de portemonnee dus. Daarmee is de woning aantrekkelijker om in te wonen. Een energiezuinig huis heeft bijvoorbeeld goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en duurzame verwarming. In het rapport staat aan welke van deze kenmerken jouw huis voldoet. Bovendien geeft het energielabel advies over hoe jij, of de toekomstige eigenaar, het huis kan verduurzamen. 

Wanneer heb ik een energielabel nodig? 

Zodra je je woning wilt verkopen of verhuren heb je een energielabel nodig. Sinds 1 januari 2021 ben je als verkoper of verhuurder zelfs verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Heb je dit niet? Dan riskeer je een boete. Het label moet je sinds 1 januari 2022 kenbaar maken in de advertentie. 

Een energielabel is tien jaar geldig. Zodra deze termijn is verstreken, moet er bij de verkoop of verhuur opnieuw een energielabel worden opgesteld. Ga je verbouwen of verduurzamen en ga je voor het verstrijken van deze tien jaar verhuizen? Dan raden wij aan al eerder een nieuw energielabel op te laten stellen. Maatregelen zoals het isoleren van je muren, het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp kunnen je huis een voordeliger energielabel opleveren.

Hoe vraag ik een energielabel aan bij Steckcheck?

Stekcheck verzorgt de aanvraag van jouw energielabel. Onze vakspecialisten hebben kennis van de lokale woningmarkt en zijn ISSO- en BRL-gecertificeerd. Ze gaan voor kwaliteit en werken snel en deskundig. Zodra jij de aanvraag hebt gedaan en wij de benodigde informatie van je hebben ontvangen, koppelen we je aan de dichtstbijzijnde adviseur en zorgen we voor een afspraak. De adviseur komt langs op de afgesproken tijd, inspecteert de woning grondig en stelt daarna het rapport op. Zo heb jij binnen vijf werkdagen een deskundig en geregistreerd energielabel!

 

Wat kost een energielabel?

Stekcheck hanteert voor verschillende soorten woningen verschillende vaste prijzen. 

  • Appartement: € 290,- incl. btw. 
  • Rijtjeswoning: € 315,- incl. btw. 
  • Twee-onder-een-kapwoning: € 315,- incl. btw. 
  • Vrijstaande woning of recreatiewoning (tot 250m2 woonoppervlakte): € 390,- incl. btw. 
  • Spoedopname (48-uurs rapport): + € 75,- incl. btw.
  • Keuringen op de waddeneilanden: + € 150.

Een zakelijk pand laten labelen? Hiervoor maken wij een prijs op maat. Neem contact op.

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?

Een voorlopig energielabel wordt opgesteld op basis van kenmerken als bouwjaar, woningtype en oppervlakte. Kortweg: de gegevens die staan geregistreerd bij het Kadaster. Sinds 2015 is het verplicht een definitief energielabel te laten opstellen. Dit wordt gedaan aan de hand van een inspectie aan huis.

Relevante artikelen

Energielabel rapport

Welke energielabels zijn er?

De duurzaamheid van woningen wordt aangegeven in klassen van G ot A++++. Wat die precies betekenen? Je leest het hier!

Lees dit artikel

Wat checkt een energieadviseur?

Wanneer een energieadviseur bij je langskomt om een energielabel op te stellen, doet hij dit aan de hand van een checklist. Maar waar kijkt deze adviseur allemaal naar?

Lees dit artikel

Efficiënte maatregelen voor het verduurzamen van je woning

Door verduurzaamde maatregelen klim je al snel naar boven op de ladder van energielabels. In deze blog leggen we uit welke maatregelen jij kunt nemen!

Lees dit artikel