• Binnen 5 werkdagen geregeld!
 • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Energielabel C verplicht voor kantoren vanaf 2023

Sinds 1 januari 2023 is een energielabel C of hoger verplicht voor kantoorpanden. Toch is uit recente cijfers gebleken dat net iets minder dan de helft van de panden een energielabel D of lager, of zelfs nog helemaal geen energielabel heeft. Wanneer geldt het energielabel C of hoger en hoe kun je het energielabel van jouw pand verbeteren? Wij vertellen je daar meer over in deze blog.

Wanneer moet een kantoor een energielabel hebben?

Vóór 2023 was het zo dat niet alle kantoren over een energielabel hoefden te beschikken. Pas op het moment dat je het pand verkocht, was het hebben van een energielabel verplicht. Daarnaast was het een verplichting indien je het kantoor verhuurde.

Sinds 1 januari 2023 is het voor elk kantoor verplicht om een energielabel te hebben. Dit label moet zelfs een energielabel C of hoger zijn. Dit is om de verduurzaming van kantoorpanden te stimuleren. Indien dat niet het geval is, mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden.

Moet elk kantoorpand energielabel C hebben?

Toch hoeft niet elk kantoor te voldoen aan energielabel C; er zijn een aantal uitzonderingen. In de volgende gevallen hoef je niet een energielabel C of hoger te hebben:

 • Je bent geen eigenaar van het kantoorpand.
 • Het kantoor is kleiner dan 100 m2.
 • Minder dan 50% van het pand wordt gebruikt als kantoor.
 • Het kantoorgebouw, of een gedeelte daarvan, is een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument.
 • Het kantoor wordt binnen twee jaar gesloopt, getransformeerd of onteigend.

Wanneer je zakelijke energielabel verbeteren tot C-label?

Wanneer moet je een (nieuw) zakelijk energielabel aanvragen? Dit is het geval in een drietal situaties. Belangrijk is om dit snel te doen, voordat je een boete ontvangt.

 • Nog geen energielabel
  Heb je nog geen energielabel, maar valt je pand wel in de categorie die een energielabel moet hebben? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan. Belangrijk is om er wel voor te zorgen dat je zeker weet dat dit een energielabel C of beter is. Wat daarvoor nodig is, lees je hier.
 • Energielabel ouder dan 10 jaar
  Is het energielabel van je kantoor ouder dan 10 jaar? Vraag dan opnieuw een energielabel aan. Een verlopen energielabel geldt namelijk niet om aan de verplichting te voldoen. Dankzij de vele ontwikkelingen op het gebied van energielabels en duurzaamheid is het niet mogelijk om het energielabel te verlengen, maar moet deze opnieuw worden aangevraagd.
 • Energielabel D of slechter
  Zodra het huidige energielabel een D of slechter is, dan moet je maatregelen nemen ter verbetering van het energielabel. Zodra je energieverbeteringen hebt gedaan, kun je een nieuw energielabel aanvragen.

De stappen voor het aanvragen van een energielabel

Er zijn dus drie situaties waarin je een (nieuw) energielabel moet aanvragen. Dit moet wanneer je volgens de regeling een energielabel moet hebben maar je deze nog niet hebt, deze 10 jaar of ouder is, of wanneer het energielabel een D of slechter is. Volg in deze gevallen de volgende stappen voor het aanvragen van een energielabel:

 1. Stap 1:
  Stel vast wat er nodig is. Een energieadviseur geeft een maatwerkadvies in het voormalige energielabel. Hierbij wordt het pand gecontroleerd op een aantal kenmerken, wordt er gekeken naar verbetermogelijkheden en wordt er een kostenberekening gemaakt.
 2. Stap 2:
  Kijk vervolgens naar de financiële regelingen, zoals subsidies. In sommige gevallen krijg je subsidies voor de verduurzaming.
 3. Stap 3:
  Zodra je de maatregelen en financiën in kaart hebt gebracht, voer je de energiebesparende maatregelen uit.
 4. Stap 4:
  Tot slot vraag je een nieuw zakelijk energielabel aan.

Hoe kun je je energielabel verbeteren?

Wil je het energielabel van jouw kantoorpand verbeteren naar een C of hoger? Dan kun je verschillende verduurzamingsmaatregelen nemen. Hiervoor is het belangrijk om allereerst inzicht te krijgen in je verbruik. Op die manier kun je doelgerichter verduurzamen. Dezelfde maatregelen om je woning te verduurzamen, kun je ook gebruiken voor kantoorpanden. Al deze verduurzamingen zorgen ervoor dat jouw zakelijke energielabel zal gaan verbeteren.

 • Betere isolatie
  Door het kantoorpand beter te isoleren, wordt de temperatuur die gecreëerd is langer binnengehouden. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van de verwarming en airco.
 • Warmtepomp installeren
  Een warmtepomp aanschaffen zorgt voor een stuk extra verduurzaming. Hierbij wordt de warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater gehaald en de warmtepomp maakt daar een bruikbare temperatuur van. Dit is een duurzame oplossing voor de cv-ketel.
 • Zonnepanelen plaatsen
  De aanschaf van zonnepanelen zorgt ervoor dat je kantoorpand via de zonnepanelen je eigen energie opwekt. Hierdoor komen minder fossiele brandstoffen vrij. Nog een pluspunt; zonnepanelen zorgen in de meeste gevallen voor een stukje extra winst.

Wie controleert energielabels voor kantoren?

Vanaf 1 januari 2023 dienen alle kantoorpanden dus over een energielabel C of hoger te beschikken. Maar wie controleert dat eigenlijk? Voor die handhaving is de gemeente verantwoordelijk waar het pand gevestigd is.

Zakelijk energielabel aanvragen

Voor een zakelijk energielabel kun je terecht bij Stekcheck. Onze adviseurs voeren een controle uit, waarna je binnen vijf werkdagen een rapport ontvangt. Hierin staat welk energielabel jouw kantoorpand heeft en welke stappen je kunt nemen om je kantoor verder te verduurzamen. Een afspraak maken of vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via info@stekcheck.nl of bel of app ons via 06 185 341 02.

Relevante artikelen

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat kopers en huurders zien hoe energiezuinig hun toekomstige stekkie is. Alles over energielabels lees je in deze blog.

Lees dit artikel
Energielabel rapport

Welke energielabels zijn er?

De duurzaamheid van woningen wordt aangegeven in klassen van G ot A++++. Wat die precies betekenen? Je leest het hier!

Lees dit artikel

Wat checkt een energieadviseur?

Wanneer een energieadviseur bij je langskomt om een energielabel op te stellen, doet hij dit aan de hand van een checklist. Maar waar kijkt deze adviseur allemaal naar?

Lees dit artikel