Het verduurzamen van een woning gebeurt steeds vaker. Het is beter voor het milieu en daarom wordt het verduurzamen van je woning gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Door subsidies wordt het, ondanks de grote investering, aantrekkelijker gemaakt om maatregelen te nemen. Wat ook mooi meegenomen is voor jou als huizenbezitter, is dat met de besparingsmaatregelen jouw energierekening lager wordt.
Het verduurzamen van je huis is een grote investering. Er zijn veel keuzes die je kunt maken en het totaalplaatje is vaak best prijzig, vooral wanneer je in een oude woning woont waar nog niet eerder iets aan gedaan is. Gelukkig is het in de meeste gevallen mogelijk om een gedeelte via je hypotheek mee te financieren. Daarnaast zijn er voor verschillende verduurzamingsmaatregelen subsidies aan te vragen. De meeste maatregelen vallen onder de Investeringssubsidie voor Duurzame Energie (ISDE). Aanvragen voor deze desbetreffende subsidie zijn in te dienen bij het RVO, zodra de maatregel geïnstalleerd is. Wel is dit afhankelijk van het type maatregel en andere situaties.
Je kunt niet altijd gebruik maken van deze regeling. Dit kan alleen als je huiseigenaar en -bewoner bent en een van de volgende maatregelen laat uitvoeren:
Onder de Investeringssubsidie voor Duurzame Energie valt dus een subsidie voor isolatie. Deze subsidie krijg je al bij één maatregel, maar ook als je de isolatiemaatregel combineert met andere verduurzamingsmaatregelen.
Bij meerdere maatregelen voor verduurzaming kun je al tot 30 procent van de totale kosten terugvragen. Dit kan zelfs nog 24 maanden na uitvoering van een maatregel.
Voer je één maatregel uit, dan is dit bedrag tot 15% van de kosten. Het subsidiebedrag is per vierkante meter en afhankelijk van de hoeveelheid verduurzamingen die je laat uitvoeren.
De aanschaf van een warmtepomp is steeds meer in trek. Nieuwe woningen krijgen vaak standaard een warmtepomp en indien een oude CV-ketel vervangen moet worden, wordt dit meestal een (hybride) warmtepomp. Er zijn verschillende varianten aan warmtepompen:
De ene variant is duurder in aanschaf dan de ander. Zo is een hybride warmtepomp over het algemeen goedkoper dan bijvoorbeeld een bodem-water warmtepomp. Hierdoor verschilt het bedrag van de investeringssubsidie ook. Hoe duurder de gemiddelde kosten, hoe hoger de gemiddelde subsidie is. Hetzelfde geldt voor zonneboilers. Hierbij is de hoogte van de subsidie ook afhankelijk van het type zonneboiler die je aanschaft.
Als woningeigenaar van een koopwoning waar je zelf ook in woont, kun je een subsidie krijgen voor de aanschaf van een elektrische kookvoorziening. De hoogte van deze subsidie is €400,-. Deze subsidie is alleen voor de aanschaf, aanleg van de extra groep in de meterkast en de leiding naar de keuken. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
Voor aansluiting op een warmtenet kun je als koopwoning eigenaar een subsidie krijgen. Deze bedraagt €3.325 euro. Ook hier zitten wat haken en ogen aan wanneer je er recht op hebt en wanneer niet. Niet iedere woningeigenaar krijgt namelijk deze subsidie:
Een groene hypotheek is een hypotheek voor het verduurzamen van je huis. Hierbij leen je geld tegen een lager rentepercentage. Dit heeft veel financiële voordelen. Het zorgt door de verduurzaming namelijk voor zowel lagere hypotheeklasten als minder hoge energiekosten. Het extra geleende geld kun je gebruiken voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of nieuwe isolatie. Het maximum van 6% bovenop de woningwaarde dien je wel volledig te besteden aan deze verduurzamingsmaatregelen.
Wat verduurzaming ook een stuk gunstiger en betaalbaarder maakt, is het lagere btw-percentage op isolatie en zonnepanelen. In 2022 en in de jaren daarvoor betaalde je voor de aanschaf van zonnepanelen 21% btw. Voor de aankoop en plaatsing van de zonnepanelen kon je een deel van de btw terugvorderen van de Belastingdienst. Dit is nu niet meer nodig; vanaf 1 januari 2023 geldt namelijk een btw-tarief van 0% op zonnepanelen. Dit geldt voor zowel in het dak opgenomen panelen als losse.
Ook het isoleren is een stuk goedkoper geworden. Indien je een woning ouder dan 2 jaar gaat isoleren om deze energiezuiniger te maken, dan betaal je op de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatiemateriaal 9% btw. Dit is een verlaagd percentage. Het btw-tarief van 9% geldt echter niet voor isolatiematerialen of andere werkzaamheden die je voorafgaand of na het isoleren doet.
Al met al zijn er dus verschillende mogelijkheden om de kosten van een verduurzamingsinvestering te verlagen. Door subsidies, een verlaagd btw-percentage en een groene hypotheek wordt het verduurzamen een stuk betaalbaarder gemaakt. Wat belangrijk is om te weten, is dat de energiebesparende maatregelen uitgevoerd moeten zijn door een KVK ingeschreven bedrijf. Indien je het zelf uitvoert, kom je in de meeste gevallen niet in aanmerking voor subsidies.
Heb jij al verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd, of ben je dit van plan? Hopelijk weet je nu meer over de subsidiemogelijkheden en kun je zo jouw kosten iets meer verminderen. Goed om te weten is dat je na de verduurzaming een nieuw energielabel moet aanvragen. Door de maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp, is jouw huis energiezuiniger geworden en heeft het een beter energielabel! Ben jij benieuwd wat voor energielabel jouw woning nu heeft? Vraag direct jouw nieuwe energielabel aan bij Stekcheck of neem eerst contact met ons op. Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.
Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen, zoals een lagere energierekening en minder tocht. In deze blog geven we je verschillende opties om je huis beter te isoleren.
Lees dit artikelStroom opwekken via zonnepanelen wordt steeds populairder. Hier lees je waarom het, zoals vele mensen zeggen, echt zo voordelig is.
Lees dit artikelWarmtepompen zijn de verwarmingsinstallaties van de toekomst. Wij zetten de belangrijkste zaken van een warmtepomp voor je op een rij.
Lees dit artikel