Warmtepompen zijn de verwarmingsinstallaties van de toekomst; steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning ermee te verduurzamen. Toch is het vaak nog onduidelijk hoe een warmtepomp precies werkt en waarom een warmtepomp een goed alternatief is voor een centrale verwarmingsketel. Om deze reden zetten we de belangrijkste zaken van een warmtepomp voor je op een rij.
Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor de verwarming van je huis en de voorziening van warm water in je huis. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, dat betekent dat er geen gebruik hoeft gemaakt te worden van gas. Maar hoe werkt een warmtepomp dan precies?
Het idee van een warmtepomp is eenvoudig: de pomp neemt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en geeft deze warmte door aan je woning. Door middel van elektriciteit, maakt hij gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om nog meer warmte op te wekken. Slim, want dat scheelt elektriciteit!
Het installeren van een warmtepomp kent een aantal voordelen. Het eerste belangrijke voordeel is dat een warmtepomp tot wel 80% van zijn geproduceerde warmte uit een natuurlijke omgevingsbron wekt. Hierdoor verbruikt hij veel minder energie dan een centrale verwarmingsketel. Doordat je minder energie verbruikt, bespaar je op je energierekening en verdien je je investering in een warmtepomp geleidelijk aan volledig terug.
Ook niet geheel onbelangrijk: de hoge gasprijs op dit moment. Doordat de gasprijzen de afgelopen tijd flink zijn gestegen ten opzichte van de elektriciteitsprijs, is het aanschaffen van een warmtepomp ook nog eens beter voor je portemonnee.
Wil je daarnaast bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving? Goed nieuws, want de warmtepomp is milieuvriendelijker dan andere verwarmingsinstallaties. Waar andere verwarmingsinstallaties veel energie halen uit brandstoffen zoals gas of hout (met veel CO2 uitstoot), heeft een warmtepomp maar een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig om warmte te produceren. Op deze manier stoot je dus veel minder koolstofdioxide uit.
Naast dat hij energiezuinig en duurzaam is, kunnen verschillende typen warmtepompen ook voor verkoeling zorgen in je huis: handig voor tijdens de warmere dagen!
Er zijn vijf verschillende soorten warmtepompen op de markt waarmee jij je woning op een duurzame manier kunt verwarmen. Welke warmtepomp het beste bij jouw woning past, hangt af van de situatie. De verschillende pompen werken op hetzelfde natuurkundige principe; alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, verschilt per pomp.
De eerste pomp is de lucht-lucht warmtepomp: deze pomp gebruikt de buitenlucht als energiebron. Bij de lucht-lucht warmtepomp wordt met behulp van een buitenunit warmte uit de lucht gehaald en aan de lucht in je woning afgegeven. Overweeg je om ook een airco te plaatsen, dan is deze soort warmtepomp ideaal. Je kunt hem namelijk ook gebruiken voor duurzame verkoeling!
De tweede pomp die er is, is de lucht-water warmtepomp: geschikt voor huizen met radiatoren. Deze pomp haalt energie uit de buitenlucht en zet deze om naar warmte. Deze warmte wordt afgegeven aan het water in de leidingen van je radiatoren en het kraanwater in je woning.
De water-water warmtepomp haalt zijn energie uit grondwater; de installatie bevindt zich dan ook grotendeels onder de grond. De warmte die bij deze pomp wordt opgewekt, wordt gebruikt om je huis en je kraanwater te verwarmen. Wanneer het water omhoog is gepompt en de warmte eruit is gehaald, wordt het water weer terug de grond in gepompt.
Dan de bodem-water warmtepomp: deze gebruikt de bodem als warmtebron. Er wordt gebruik gemaakt van een gesloten bron, wat inhoudt in dat er verticaal of horizontaal (afhangend van het grondoppervlak) een buizensysteem in de bodem wordt aangelegd. Er loopt een vloeistof door het buizensysteem die de warmte uit de grond haalt. De pomp zet deze warmte om naar een hogere temperatuur om je huis en kraanwater te verwarmen.
Wanneer je een centrale verwarmingsketel hebt geïnstalleerd in jouw woning en deze nog niet wilt vervangen, kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze pomp werkt zelf op stroom en is gekoppeld aan de centrale verwarmingsketel, die werkt op gas. De warmtepomp doet hierbij het meeste werk en verwarmt je huis. De cv-ketel springt bij wanneer je warm water wilt gebruiken in de keuken of badkamer en wanneer het buiten erg koud is. De buitenunit van deze pomp werkt hetzelfde als bij een lucht-water warmtepomp.
De kosten van een warmtepomp hangen af van het soort pomp dat je wilt aanschaffen en of je woning al geschikt is voor de installatie ervan. Bij een hybride warmtepomp kun je een vanaf prijs hanteren van ongeveer 5000 euro, maar bij een water-water warmtepomp loopt de vanafprijs op tot aan de 15.000 euro.
Gelukkig staat hiertegenover dat je in aanmerking kunt komen voor de landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hiermee wordt de gevraagde investering voor de warmtepomp een stuk lager. Je kunt in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie wanneer je een nieuwe warmtepomp aanschaft, deze laat installeren door een installatiebedrijf én deze warmtepomp in je eigen woning gaat gebruiken.
Sinds 2020 geldt de ISDE-subsidie alleen nog voor bestaande woningen. Dus wanneer je van plan bent een nieuw huis te bouwen, dan kom je helaas niet in aanmerking voor deze subsidie. De subsidiebedragen verschillen per type warmtepomp en starten bij een minimumbedrag van 500 euro.
Of een warmtepomp geschikt is voor je woning hangt af van de staat van je woning. Wanneer je woning niet of slecht geïsoleerd is, dan is de warmtepomp helaas niet geschikt. De pomp moet dan te hard werken om alle ruimtes te kunnen verwarmen. Je zult dan dus eerst je woning goed moeten (laten) isoleren.
Ook het soort verwarmingssysteem draagt eraan bij of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Vloerverwarming is het meest passend voor een warmtepomp. Wanneer je huis over alleen radiatoren beschikt, is het aanschaffen van een warmtepomp ook mogelijk. Vloerverwarming in combinatie met radiatoren wordt het meest geadviseerd voor het plaatsen van een warmtepomp. Als je je woning verwarmt met convectoren, dan is je woning helaas niet geschikt voor een warmtepomp.
Daarnaast is het belangrijk dat je over genoeg ruimte beschikt voor het plaatsen van een warmtepomp in je woning. Hoeveel ruimte dit is, hangt af van het type pomp.
Het installeren van een warmtepomp kan belangrijke voordelen bieden voor de energieprestaties van je woning en zorgt voor een verbetering van het energielabel.
Ten eerste kan een warmtepomp zorgen voor een grote verlaging van het energieverbruik voor het verwarmen van je woning. In vergelijking met andere verwarmingssystemen verbruikt een warmtepomp minder energie, wat resulteert in een lagere energierekening en een vermindering van de CO-2 uitstoot.
Ten tweede draagt de installatie van een warmtepomp bij aan een betere isolatie van je woning. Een warmtepomp werkt namelijk het beste met een goed geïsoleerde woning. Om het maximale rendement uit een warmtepomp te halen, is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is: dit resulteert in een betere energieprestatie van je woning en een hoger energielabel.
Ook kan de installatie van een warmtepomp bijdragen aan een hogere waarde van je woning. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de waarde van je woning.
De warmtepomp is dus een milieuvriendelijk alternatief voor het verwarmen van je woning. Het installeren van een warmtepomp zorgt voor een beter en een hoger energielabel van jouw stekkie. Wil je een nieuw energielabel nadat je je huis hebt verduurzaamd met een warmtepomp? Stekcheck helpt je graag binnen vijf werkdagen aan een label, maak dus nu je afspraak!
Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen, zoals een lagere energierekening en minder tocht. In deze blog geven we je verschillende opties om je huis beter te isoleren.
Lees dit artikelStroom opwekken via zonnepanelen wordt steeds populairder. Hier lees je waarom het, zoals vele mensen zeggen, echt zo voordelig is.
Lees dit artikelDoor verduurzaamde maatregelen klim je al snel naar boven op de ladder van energielabels. In deze blog leggen we uit welke maatregelen jij kunt nemen!
Lees dit artikel