• Binnen 5 werkdagen geregeld!
 • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Je huis isoleren: dit is wat je moet weten

Twee op de drie woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Zonde, want een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen. Het zorgt voor minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. De investering in het isoleren verdien je ook op langer termijn terug. In deze blog geven we je verschillende opties om je huis beter te isoleren.

Dak isoleren

Dakisolatie is een van de beste manieren om te besparen op je energierekening. Zeker als je de zolder gebruikt als slaapkamer of hobbyruimte. Voor dakisolatie zijn er veel verschillende mogelijkheden. We leggen je uit welke opties er zijn.

 1. De binnenkant van het dak isoleren. Bevestig een dikke laag glaswol of steenwol aan de binnenkant van het dak om te voorkomen dat kou de woning intrekt en warmte snel de woning verlaat. Zeker als je zelf een beetje handig bent, is dit een eenvoudige manier om je dak te isoleren. Ben je bang dat je hiermee teveel ruimte verliest, kun je er ook voor kiezen dunner materiaal zoals PIR of resol hardschuim platen te gebruiken.
 2. Onder de dakpannen isoleren. Je kunt je dak ook vanaf de buitenkant (laten) isoleren, direct onder de dakpannen. Het voordeel hiervan is dat het isolatiemateriaal niet wordt onderbroken door balken en er  voldoende ruimte is voor een dikke isolatielaag. Let op: dit is een complexe klus die je door een professioneel bedrijf moet laten uitvoeren. Door de isolatie wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw gemaakt worden.
 3. Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen. Onder de dakpannen kun je ook PUR-schuim, glaswol, steenwol, of EPS thermoparels laten spuiten. Dit levert helaas slechts een matige isolatie op. Bovendien zorgt het voor veel rommel. Geen ideale optie dus.
 4. De zoldervloer isoleren. Gebruik je de zolder alleen als opslag? Dan kan het waardevol zijn om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Je bespaart evenveel energie als bij dakisolatie, maar met minder materiaal. Je kunt bijvoorbeeld isolatieplaten leggen waar je ook op kan lopen of isolatiemateriaal tussen de vloerbalken maken.

Met dakisolatie kun je zo’n € 800,- per jaar besparen (berekend op een hoekwoning) en met de torenhoge energieprijzen van het moment waarschijnlijk zelfs nog meer.

Dakisolatie verdien je in zo’n zes à zeven jaar terug, maar door de energiebesparing heb je deze investering er al in drie tot vier jaar uit. Daarnaast levert de daling van het gasverbruik direct al een behoorlijk rendement op.

Muren isoleren

Naast dakisolatie zijn ook muren een grote boosdoener. Maar liefst 20% van alle warmte in huis verdwijnt via de muren. Voor muren zijn er ook verschillende opties die verschillende bijdragen opleveren:

 1. Spouwmuurisolatie. Bij deze optie laat je de spouw vullen met isolatiemateriaal. Hiermee bespaar je, in het geval van een hoekwoning, per jaar zo’n € 800,- aan energiekosten. De terugverdientijd is vrij kort.
 2. Voorzetwanden. Wanneer je voorzetwanden aan de binnenkant van de buitenmuur plaatst, kun je kiezen welke ruimtes je wilt isoleren. Je plaatst de voorzetwand tegen de muur aan, waarna je de muur kunt stucen, verven of behangen. Je bespaart hier jaarlijks zo’n € 290,- euro aan energiekosten mee. Bij een voorzetwand wordt meestal gebruik gemaakt van minerale wol, dit bedraagt € 15,- tot € 20,- per m2. Let op: met deze optie lever je wel wat ruimte in.
 3. Voorzetplaten. Aan de buitenkant van de buitenmuur kun je voorzetplaten zetten. Deze platen werk je vervolgens af met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Per jaar kun je hier € 1.100,- mee besparen (berekend op een hoekwoning). De investering ligt wel hoger dan bij de andere opties, namelijk rond de € 19.000,-. Isolatieplaten kunnen bestaan uit PIR of XPS. Voor PIR ben je zo’n € 15,- à € 20,- per m2 kwijt en voor XPS ben je tussen de € 12,- en € 16,- per m2 kwijt.

Vloeren isoleren

Klaar met vocht in huis en koude voeten? Vloerisolatie is een makkelijke en minder dure vorm van isolatie. Het zorgt ervoor dat vocht en koude lucht uit de kruipruimte wordt tegengehouden en dat de warme lucht in je huis beter blijft hangen. Heb je thuis een kruipruimte? Dan kun je dit vaak ook goed zelf doen. Er zijn verschillende opties om je vloer te isoleren, we leggen ze je hieronder uit.

 

Is je kruipruimte minstens 35 cm hoog? Isoleer dan de onderkant van de vloer.

 • Onderkant van de vloer. Via de kruipruimte kun je isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer bevestigen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, vlas, schuim, hout, EPS, glas- of steenwol. Jaarlijks bespaar je hiermee zo’n € 260,- (berekend op een hoekwoning). Als je het werk laat doen door een isolatiebedrijf kost het je rond de € 1.500,-. Ga je de vloer zelf isoleren, dan ben je gemiddeld € 650,- aan materiaalkosten kwijt.

Geen of lage kruipruimte? Kies dan uit een van de volgende opties:

 • Bodemisolatie. Heb je een kruipruimte lager dan 35 cm? Kies dan voor bodemisolatie. Bij bodemisolatie leg je isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Het effect en de opbrengst is wel minder dan bij andere isolaties. Dat komt omdat er tussen het isolatiemateriaal en de vloer een luchtlaag zit. Omdat de vloer zelf niet is geïsoleerd, verlies je wel warmte. Zo bespaar je bij een hoekwoning, waarbij de onderkant van de vloer is geïsoleerd, zo’n 260 m3 gas per jaar en bij een bodemisolatie 200 m3.
 • Vloerplanken weghalen en vervangen. Is je kruipruimte lager dan 35 cm, heb je een houten ondervloer en ben je toevallig toe aan een nieuwe vloer of vloerbedekking? Kies dan voor deze optie. Bij deze isolatie kun je om de paar meter en aantal vloerplanken weghalen. Daarna kun je folie op de bodem leggen, isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aanbrengen en als laatste de planken weer terugleggen. De isolatiewaarde is ongeveer hetzelfde als bij isolatie aan de onderkant van de vloer. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de vloer volledig te vervangen.

Betonnen of houten ondervloer? Bevestig isolatiemateriaal op de ondervloer.

 • Bovenkant van een betonnen ondervloer isoleren. Heb je een betonnen ondervloer en geen of een lage kruipruimte? Laat dan de isolatie aan de bovenkant van het beton aanbrengen. Kies materiaal dat niet te dik is, maar wel goed isoleert. Bovenop het isolatiemateriaal leg je plaatmateriaal van 2 cm dik (bijvoorbeeld underlayment of OSB–platen). Daarbovenop komt vloerbedekking, zoals tapijt, parket, houten vloer of tegels.
 • Bovenkant van een houten ondervloer isoleren. Heb je een houten ondervloer? Dan kun je eventueel de bovenkant isoleren. Deze methode kan alleen als je een kruipruimte hebt die droog en goed geventileerd is. Is de kruipruimte vochtig? Dan is er kans dat het hout gaat rotten. Dat komt omdat er geen vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte kan worden gelegd.

Ramen, deuren en kozijnen isoleren

Ook via kozijnen, buitendeuren en ramen gaat veel warmte verloren. Met goed geïsoleerde kozijnen en ramen met een lage U-waarde, heb je er minder last van. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Isolerende kozijnen en deuren hebben een harde isolatielaag of luchtkamers tussen de binnenkant en buitenkant. Daar zie je niks van, maar het werkt wel. Er zijn zowel isolerende kunststof kozijnen als houten kozijnen.

Als je er dan toch voor kiest om kozijnen of buitendeuren te vervangen, kies dan meteen voor dubbel, triple of HR++ glas: daarmee verlies je de minste warmte en heb je minder koudeval in huis. 

Subsidie op isolatiemaatregelen

Ben je van plan isolatiemaatregelen te nemen, dan heb je mogelijk recht op subsidie. De subsidie is een vast bedrag per m2. Laat je twee of meer maatregelen laat uitvoeren, dan kan je tot wel 30% van de kosten terugkrijgen. Hierbij mag je wandisolatie combineren met spouwisolatie of isolatie van vloer, dak, ramen of met een zonneboiler, warmtepomp of warmtenetaansluiting. Vanaf april 2022 is het ook mogelijk om 15% van de kosten voor één maatregel terug te krijgen. 

Let op! Je krijgt alleen subsidie als je een isolatiebedrijf inschakelt, dus niet als je het zelf doet. 

Energielabel verbeteren

Bij de verkoop van je huis ben je verplicht een energielabel te presenteren. Hoe beter je huis is geïsoleerd, des te hoger is je energielabel. Hierdoor stijgt tevens de waarde van je huis en ook de duurzaamheid van je woning. Wil je weten wat nu het energielabel is? Bij Stekcheck kun je je energielabel aanvragen en krijg je advies over welke stappen geschikt zijn voor jouw woning. 

Vraag hier direct je energielabel aan en krijg deze binnen vijf werkdagen thuis.

Relevante artikelen

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Stroom opwekken via zonnepanelen wordt steeds populairder. Hier lees je waarom het, zoals vele mensen zeggen, echt zo voordelig is.

Lees dit artikel

Subsidies voor verduurzaming

Door subsidies wordt het aantrekkelijker gemaakt om verduurzamingsmaatregelen te nemen. In deze blog vertellen wij jou alles over subsidiemogelijkheden.

Lees dit artikel
warmtepomp, zonnepanelen installeren, energielabel | Stekcheck

Milieuvriendelijk verwarmen: de warmtepomp

Warmtepompen zijn de verwarmingsinstallaties van de toekomst. Wij zetten de belangrijkste zaken van een warmtepomp voor je op een rij.

Lees dit artikel