Twee op de drie woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Zonde, want een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen. Het zorgt voor minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. De investering in het isoleren verdien je ook op langer termijn terug. In deze blog geven we je verschillende opties om je huis beter te isoleren.
Dakisolatie is een van de beste manieren om te besparen op je energierekening. Zeker als je de zolder gebruikt als slaapkamer of hobbyruimte. Voor dakisolatie zijn er veel verschillende mogelijkheden. We leggen je uit welke opties er zijn.
Met dakisolatie kun je zo’n € 800,- per jaar besparen (berekend op een hoekwoning) en met de torenhoge energieprijzen van het moment waarschijnlijk zelfs nog meer.
Dakisolatie verdien je in zo’n zes à zeven jaar terug, maar door de energiebesparing heb je deze investering er al in drie tot vier jaar uit. Daarnaast levert de daling van het gasverbruik direct al een behoorlijk rendement op.
Naast dakisolatie zijn ook muren een grote boosdoener. Maar liefst 20% van alle warmte in huis verdwijnt via de muren. Voor muren zijn er ook verschillende opties die verschillende bijdragen opleveren:
Klaar met vocht in huis en koude voeten? Vloerisolatie is een makkelijke en minder dure vorm van isolatie. Het zorgt ervoor dat vocht en koude lucht uit de kruipruimte wordt tegengehouden en dat de warme lucht in je huis beter blijft hangen. Heb je thuis een kruipruimte? Dan kun je dit vaak ook goed zelf doen. Er zijn verschillende opties om je vloer te isoleren, we leggen ze je hieronder uit.
Is je kruipruimte minstens 35 cm hoog? Isoleer dan de onderkant van de vloer.
Geen of lage kruipruimte? Kies dan uit een van de volgende opties:
Betonnen of houten ondervloer? Bevestig isolatiemateriaal op de ondervloer.
Ook via kozijnen, buitendeuren en ramen gaat veel warmte verloren. Met goed geïsoleerde kozijnen en ramen met een lage U-waarde, heb je er minder last van. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Isolerende kozijnen en deuren hebben een harde isolatielaag of luchtkamers tussen de binnenkant en buitenkant. Daar zie je niks van, maar het werkt wel. Er zijn zowel isolerende kunststof kozijnen als houten kozijnen.
Als je er dan toch voor kiest om kozijnen of buitendeuren te vervangen, kies dan meteen voor dubbel, triple of HR++ glas: daarmee verlies je de minste warmte en heb je minder koudeval in huis.
Ben je van plan isolatiemaatregelen te nemen, dan heb je mogelijk recht op subsidie. De subsidie is een vast bedrag per m2. Laat je twee of meer maatregelen laat uitvoeren, dan kan je tot wel 30% van de kosten terugkrijgen. Hierbij mag je wandisolatie combineren met spouwisolatie of isolatie van vloer, dak, ramen of met een zonneboiler, warmtepomp of warmtenetaansluiting. Vanaf april 2022 is het ook mogelijk om 15% van de kosten voor één maatregel terug te krijgen.
Let op! Je krijgt alleen subsidie als je een isolatiebedrijf inschakelt, dus niet als je het zelf doet.
Bij de verkoop van je huis ben je verplicht een energielabel te presenteren. Hoe beter je huis is geïsoleerd, des te hoger is je energielabel. Hierdoor stijgt tevens de waarde van je huis en ook de duurzaamheid van je woning. Wil je weten wat nu het energielabel is? Bij Stekcheck kun je je energielabel aanvragen en krijg je advies over welke stappen geschikt zijn voor jouw woning.
Vraag hier direct je energielabel aan en krijg deze binnen vijf werkdagen thuis.
Stroom opwekken via zonnepanelen wordt steeds populairder. Hier lees je waarom het, zoals vele mensen zeggen, echt zo voordelig is.
Lees dit artikelDoor subsidies wordt het aantrekkelijker gemaakt om verduurzamingsmaatregelen te nemen. In deze blog vertellen wij jou alles over subsidiemogelijkheden.
Lees dit artikelWarmtepompen zijn de verwarmingsinstallaties van de toekomst. Wij zetten de belangrijkste zaken van een warmtepomp voor je op een rij.
Lees dit artikel