• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Wat zijn de voordelen van dubbelglas voor je woning én energielabel?

Het energielabel van een woning speelt een steeds grotere rol bij het beoordelen van de energie-efficiëntie en duurzaamheid ervan. Een van de elementen die van invloed zijn op het energielabel is het type glas dat in de ramen van de woning wordt gebruikt. Het plaatsen van dubbelglas heeft veel voordelen qua verbetering van de isolatie en energieprestaties van jouw woning, ten opzichte van enkelglas. Overweeg jij dubbelglas aan te schaffen, maar ben je nog niet helemaal uit je keuze? In deze blog duiken we dieper in op de impact van dubbelglas op je energielabel.

Wat is enkelglas?

Enkelglas heeft één dunne glaslaag en heeft een beperkt isolerend vermogen. Het hebben van enkelglas leidt hierdoor tot aanzienlijk warmteverlies in de winter en overmatige opwarming van de woning in de zomer. Dit resulteert in minder grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Zodra de lucht vochtig is, ontstaan er ook eerder condens op de ruiten bij enkelglas. In sommige gevallen kan dit uiteindelijk zelfs tot vochtproblemen in de kamer zorgen. Daarnaast is enkelglas minder stevig en biedt het minder geluidsisolatie in vergelijking met dubbelglas. Hierdoor is de kans op breuk groter en dringen geluiden van buitenaf beter door binnenshuis. Om de isolatie, veiligheid en geluidsisolatie van je huis te verbeteren, is het dus goed om te investeren in dubbelglas.

Stekcheck blog dubbelglas | enkelglas condens
Stekcheck blog dubbelglas | planten
Stekcheck blog dubbelglas | kantoor met veel ramen

De voordelen van dubbelglas

Maar wat zijn dan de voordelen van dubbelglas? Dubbelglas, ook wel isolatieglas genoemd, bestaat uit twee glasplaten met een luchtruimte ertussen, afgesloten met een speciale afdichting. Dit type glas biedt daarom verschillende voordelen ten opzichte van enkelglas:

  1. Verbeterde isolatie en energiebesparing
    Dubbelglas heeft een uitstekend isolerend vermogen, waardoor het warmteverlies in de winter wordt verminderd en de warmteoverdracht van buiten naar binnen in de zomer wordt beperkt. Dit leidt tot een aangenamere binnentemperatuur en lagere energiekosten en dus -verbruik van je woning.
  2. Condensatiepreventie
    De luchtruimte tussen de glasplaten fungeert als een isolerende buffer, waardoor de kans op condensatie op de ruiten aanzienlijk wordt verkleind. Dit voorkomt vochtproblemen, zoals condensatie, en de mogelijke schade die daarmee gepaard gaat.
  3. Geluidsisolatie
    Door de combinatie van twee glasplaten met een luchtruimte ertussen biedt dubbelglas ook een betere geluidsisolatie dan enkelglas. Het vermindert geluid van buitenaf, zoals verkeerslawaai, waardoor een rustigere en meer comfortabele woonomgeving ontstaat.
  4. Verhoogde veiligheid
    Dubbelglas is over het algemeen steviger en moeilijker te breken dan enkelglas. Hierdoor biedt het een betere bescherming tegen inbraak en vergroot het de veiligheid van je woning.

Welke soorten dubbelglas zijn er?

Heb je besloten om dubbelglas aan te schaffen? Dat is een slimme stap naar verduurzaming! Dan komt de volgende keuze: voor welk type dubbelglas ga je? Er zijn verschillende soorten dubbelglas beschikbaar, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen. Bij het kiezen van dubbelglas is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van je woning, zoals thermo-isolatie, geluidsisolatie en veiligheid.

  • Standaard dubbelglas
    Standaard dubbelglas bestaat uit twee glasplaten met een luchtruimte ertussen. Het biedt goede isolatie en helpt warmteverlies te verminderen.
  • HR (Hoog Rendement) glas
    HR glas heeft een dunne, onzichtbare metaallaag op een van de glasplaten, die warmte reflecteert naar de binnenruimte. Dit verhoogt de isolatiewaarde en energie-efficiëntie. Er zijn verschillende klassen HR glas beschikbaar, namelijk HR, HR+, en HR++ glas, waarbij HR++ het hoogste rendement heeft.
  • Triple glas
    Triple glas, ook wel HR+++ genoemd, bestaat uit drie glasplaten met twee luchtruimtes ertussen. Het biedt een nog betere isolatie dan standaard dubbelglas en is vooral geschikt voor zeer energiezuinige woningen of gebouwen met een hoge behoefte aan isolatie, zoals gebouwen met veel glas en (industriële) bedrijfsgebouwen.
  • Geluidswerend glas
    Dit type dubbelglas is speciaal ontworpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen. Het heeft een extra geluidsisolerende laag tussen de glasplaten om geluidsgolven te dempen. Ideaal als je woont in een drukke buurt of aan een drukke (snel)weg.
  • Veiligheidsglas
    Dubbelglas kan ook dienen als veiligheidsglas door gebruik te maken van gehard glas of gelaagd glas. Deze varianten zijn sterker en breken in kleinere stukjes, waardoor het risico op letsel bij breuk van het glas wordt verminderd. Handig dus als je je woning of pand extra wilt beschermen tegen inbraak.

Een hoger energielabel door dubbelglas?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, waaronder de mate van isolatie. Dubbelglas zorgt, zoals eerder gezegd, voor een betere isolatie en draagt daardoor bij aan het verbeteren van het energielabel van een woning. Het kan resulteren in een hogere classificatie, bijvoorbeeld van een C-label naar een B-label. Het is daarom een belangrijk element om te overwegen bij het streven naar een duurzame en energiezuinige woning.

Na vervanging van je ruiten een nieuw energielabel

Na het vervangen van je ruiten voor dubbelglas is het aanvragen van een vernieuwend energielabel een verstandige stap. Dubbelglas zorgt namelijk voor betere energieprestatie door verbeterde isolatie. Hierdoor heeft jouw woning waarschijnlijk een hoger energielabel, wat bijdraagt aan de waardestijging van jouw woning. Vraag daarom snel jouw nieuwe energielabel aan bij Stekcheck!

Relevante artikelen

Energielabels van huizen op een tablet

Wat doet een hoog energielabel met de prijs van je woning?

Welk energielabel jouw woning heeft, hoog (A++++) of laag (G), bepaalt mede de waarde van het huis. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog.

Lees dit artikel

Efficiënte maatregelen voor het verduurzamen van je woning

Door verduurzaamde maatregelen klim je al snel naar boven op de ladder van energielabels. In deze blog leggen we uit welke maatregelen jij kunt nemen!

Lees dit artikel
Energielabel aanpassen na verbouwing

Je energielabel aanpassen na een verbouwing

Wanneer je besluit om energiebesparende maatregelen te nemen, wil je natuurlijk dat deze inspanningen worden weerspiegeld in je energielabel.

Lees dit artikel