• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Wat doet een hoog energielabel met de prijs van je woning?

Je label aanvragen

Energielabels zijn in het leven geroepen om te laten zien hoe energiezuinig een woning is. Maar heeft het ook invloed op de prijs van jouw huis, of heeft dat helemaal geen verband met elkaar? Welk energielabel jouw woning heeft, hoog (A++++) of laag (G), bepaalt mede de waarde van het huis. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog.

Van G tot A++++

Energielabels geven in verschillende niveaus aan in hoeverre een woning energiezuinig is. Huizen met een energielabel G hebben een zeer hoog energieverbruik. Een label van A++++ is daarentegen juist heel energieneutraal en levert vaak ook energie terug, bijvoorbeeld dankzij zonnepanelen. De meeste woningen hebben een acceptabel energielabel C of beter. Op basis van een aantal factoren wordt een energielabel bepaald. Zo kijkt een adviseur naar de isolatie, verwarming, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Het verschil in prijs

Waarom is het dan goed om een zo hoog mogelijk energielabel te hebben? Dat heeft voor een deel te maken met de verkoopprijs van je huis. Woningen die een groen energielabel hebben, worden voor een hogere prijs verkocht dan een vergelijkbare woning met een lager energielabel. Zo heeft een woning met energielabel C 11,6% meer opbrengst dan een vergelijkbare woning met label G. Gemiddeld worden huizen verkocht tegen een 2% hogere verkoopprijs bij slechts één stap naar een beter energielabel.

Waarom zijn deze verschillen er?

Hoe energiezuiniger een woning, hoe hoger de verkoopprijs kan zijn. Door de toenemende kosten van gas, water en licht letten huizenkopers steeds meer op de energielabels. Op de lange termijn is het namelijk waardevol om lagere maandelijkse kosten te hebben dankzij bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde en zonnepanelen. Bovendien hechten mensen tegenwoordig vaak waarde aan het duurzaam omgaan met onze planeet. Daarom is de vraag naar duurzame woningen met een energielabel C of beter hoger dan naar huizen met een laag energielabel waar nog veel verduurzamingsmaatregelen genomen moeten worden.

De prijsverschillen tussen de energielabels zijn verder afhankelijk van de druk op de woningmarkt. In een stad waar veel huizen te koop zijn, krijg je relatief meer geld voor je huis als je van energielabel G naar A gaat, dan in een stad waar minder huizen te koop zijn. Zodra de druk dus minder groot is en kopers meer te kiezen hebben, dan is het verschil in opbrengst tussen de diverse labels groter.

Energielabel verbeteren voor verkoop

Of het verstandig is om je energielabel te verbeteren voor het verkopen van je huis, is afhankelijk van de situatie. Als eerste ligt het eraan wat je zelf kunt doen aan verduurzamingsmaatregelen. Ben jij heel handig? Dan is de investering minder groot, dan als je alles moet laten doen. Hier zijn echter in sommige gevallen wel subsidies voor te krijgen, waardoor het aantrekkelijker wordt om te gaan verduurzamen.

Door een hoger energielabel verkoop je de woning in de meeste gevallen sneller. Een woning met een energielabel D of slechter, wordt vaak alleen gekocht door kopers die zelf handig zijn of voldoende geld hebben om het verduurzamen te financieren. Daarnaast dalen de huisprijzen minder bij een groen energielabel en wordt er vaker en meer overboden. Tot slot maakt het energielabel een verschil bij concurrentie tussen overeenkomende huizen. Een koper gaat per slot van rekening eerder voor een huis met een groen energielabel als die in verhouding even duur is als een vergelijkbaar huis met een slechter energielabel.

Maatregelen voor het verbeteren

Heb jij besloten om je huis duurzamer en dus energiezuiniger te maken? Dan zijn er verschillende maatregelen te nemen:

  • Isoleren van de woning.
  • Het glas van de ramen vervangen door isolerend glas.
  • Ledverlichting in plaats van gloei- of halogeenlampen nemen.
  • Zonnepanelen op het dak leggen.
  • Een (hybride) warmtepomp installeren.

Verdere voordelen van een groen energielabel

Niet alleen voor de verkoop van je woning is een groen energielabel gunstig. Ook voor jezelf en het milieu kan een energiezuinig huis flink wat voordelen hebben:

  • Lagere energiekosten aangezien er minder gestookt hoeft te worden.
  • Meer wooncomfort doordat de warmte of juist kou in je huis blijft.
  • Je draagt bij aan een betere kwaliteit van het milieu.

Hoger energielabel aanvragen

Bij de verkoop van je woning is het hebben van een energielabel verplicht. Automatisch heeft de woning een voorlopig energielabel toegewezen gekregen. Deze dient bij verkoop omgezet te worden naar een definitief energielabel. Wil je een energielabel aanvragen? Doe dit dan simpel en snel via Stekcheck. Binnen 5 dagen is er een officieel energielabel voor jouw stekkie geregeld!

Vragen over jouw energielabel?

Voor meer informatie of vragen over energielabels kun je bij Stekcheck terecht. Wij zijn te bereiken door te bellen of te appen naar 06 185 341 02, mailen naar info@stekcheck.nl of vul het contactformulier in. Wij beantwoorden jouw vraag zo spoedig mogelijk.

Relevante artikelen

Efficiënte maatregelen voor het verduurzamen van je woning

Door verduurzaamde maatregelen klim je al snel naar boven op de ladder van energielabels. In deze blog leggen we uit welke maatregelen jij kunt nemen!

Lees dit artikel

Wat checkt een energieadviseur?

Wanneer een energieadviseur bij je langskomt om een energielabel op te stellen, doet hij dit aan de hand van een checklist. Maar waar kijkt deze adviseur allemaal naar?

Lees dit artikel
Energielabel rapport

Welke energielabels zijn er?

De duurzaamheid van woningen wordt aangegeven in klassen van G ot A++++. Wat die precies betekenen? Je leest het hier!

Lees dit artikel