Wanneer je besluit om je woning te verbouwen en energiebesparende maatregelen te nemen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, wil je natuurlijk dat deze inspanningen worden weerspiegeld in je energielabel. Een verbeterd energielabel heeft namelijk diverse voordelen, waaronder een verhoogde waarde en comfort van je woning, evenals lagere energiekosten op de lange termijn. In dit artikel zullen we bespreken hoe je jouw energielabel kunt aanpassen na een verbouwing en welke impact verduurzaming heeft op dit label.
Voorheen was het mogelijk om zelf online je energielabel aan te passen met behulp van DigiD, maar sinds 1 januari 2021 is dit niet meer mogelijk. Nu moet je een afspraak maken met een erkende energieadviseur die bij jou thuis komt om de woning te inspecteren. Deze adviseur zal een gedetailleerde analyse uitvoeren en op basis daarvan een definitief energielabel opstellen dat wordt geregistreerd bij het Kadaster.
De kosten voor het verkrijgen van een nieuw energielabel kunnen variëren, afhankelijk van het type woning. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 290 en 390 euro voor het verkrijgen van een energielabel voor een woning. Het goede nieuws is echter dat het nieuwe label dat je ontvangt, tien jaar geldig is.
Je vraagt je misschien af hoeveel invloed een aantal verduurzamingen aan jouw woning of een verbouwing kan hebben op het huidige energielabel van jouw woning. De mate van impact hangt af van de huidige staat van je woning en de genomen energiebesparende maatregelen. Over het algemeen geldt dat hoe lager het huidige energielabel is, des te groter de sprong kan zijn na verduurzaming. Dat klinkt nogal vaag, dus proberen we het hieronder duidelijk uit te leggen zodat jij een inschatting krijgt wat de invloed van een verbouwing of verduurzamingsmaatregelen kunnen zijn op jouw woning.
Laten we eens een voorbeeld bekijken: stel dat je momenteel een woning hebt met energielabel G en geen enkele vorm van isolatie. Door spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie toe te passen, kun je al snel een sprong maken naar energielabel C. Maar dat is nog niet alles! Als je daarnaast ook HR++ glas plaatst en zonnepanelen installeert, kun je zelfs energielabel A of B behalen. Deze aanzienlijke verbeteringen zorgen niet alleen voor een duurzamere woning, maar ook voor een verhoogd comfort en lagere energiekosten.
Aan de andere kant, als je al een woning hebt met energielabel A of B en al goede isolatie hebt, zal het effect van verdere verduurzaming minder significant zijn. In dit geval kun je wellicht nog een stap hoger gaan, naar energielabel A+ of A++, door bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler te installeren. Hoewel de impact mogelijk niet zo groot is als bij een woning met een lager energielabel, zijn er nog steeds voordelen te behalen in termen van energie-efficiëntie en kostenbesparing.
Nu je de impact van verduurzaming op het energielabel begrijpt, vraag je je wellicht af welke specifieke maatregelen je kunt nemen om jouw energielabel te verbeteren. Hier zijn enkele waardevolle suggesties:
Nu je op de hoogte bent van de maatregelen die je kunt nemen om je energielabel te verbeteren, vraag je je wellicht af wat de kosten zijn van het verkrijgen van een energielabel in 2023. De prijs van een energielabel hangt af van het type woning, de beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle relevante kenmerken op te nemen. Het is belangrijk op te merken dat als je al een geregistreerd energielabel hebt voor jouw woning, dit label geldig blijft totdat de tien jaar zijn verstreken. Dit wil niet zeggen dat je per se 10 jaar hoeft te wachten; in sommige gevallen (bijvoorbeeld na een verbouwing of een andere verduurzamingsmaatregel) is het namelijk verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen. Ben jij advies nodig of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder!
Het aanpassen van je energielabel na een verbouwing is een belangrijke stap om de duurzaamheid en waarde van je woning te verbeteren. Door energiebesparende maatregelen te nemen, zoals isolatie, hoogrendementsglas, geavanceerde verwarmingssystemen, ventilatie-optimalisatie en het gebruik van zonnepanelen, kun je jouw energielabel aanzienlijk verbeteren. Dit resulteert niet alleen in een efficiënter energieverbruik en lagere kosten, maar ook in een hogere waarde en meer comfort in je woning.
Het aanpassen van je energielabel vereist echter een professionele energieadviseur die een grondige inspectie van je woning uitvoert en een definitief energielabel opstelt. De kosten voor dit proces variëren, maar de voordelen op de lange termijn wegen zwaar. Dus, als je jouw woning hebt verbouwd en energiebesparende maatregelen hebt genomen, aarzel dan niet om een afspraak te maken met een erkende energieadviseur en je energielabel aan te passen. Het is een investering die zichzelf terugverdient in termen van waarde, comfort en duurzaamheid.
Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen, zoals een lagere energierekening en minder tocht. In deze blog geven we je verschillende opties om je huis beter te isoleren.
Lees dit artikelWarmtepompen zijn de verwarmingsinstallaties van de toekomst. Wij zetten de belangrijkste zaken van een warmtepomp voor je op een rij.
Lees dit artikelStroom opwekken via zonnepanelen wordt steeds populairder. Hier lees je waarom het, zoals vele mensen zeggen, echt zo voordelig is.
Lees dit artikel