• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Zo krijg jij een beter energielabel

Efficiënte maatregelen voor het verduurzamen van je woning

Energie besparen door het verduurzamen van je woning: iedere woningeigenaar kan het. En dat is mooi, want door verduurzamende maatregelen klim je al snel naar boven op de ladder van energielabels. In deze blog leggen we je uit welke maatregelen jij kunt nemen, hoe de maatregelen werken en wat de voordelen zijn.

 

De voordelen van verduurzamen

Investeren in de verduurzaming van je huis doe je niet voor niks. Je wilt dat het significant iets oplevert en dat je erop vooruitgaat door de maatregelen. En dat is gelukkig ook zo. Je bespaart geld, want je energierekening gaat omlaag. Door te verduurzamen krijgt je huis een hoger energielabel en stijgt het in waarde. Daarnaast zul je, vooral na het isoleren van je woning, comfortabeler wonen doordat je minder last hebt van kou en tocht. Ook bespaar je een hoop CO₂-uitstoot en draag je jouw steentje bij aan het milieu.

Welke verduurzamende maatregelen zijn er?

Je kunt meerdere maatregelen nemen waarmee je je woning verduurzaamt. Het makkelijkste om mee te beginnen is isoleren, waardoor er minder warmte (of koelte) naar buiten ontsnapt. Denk aan dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Daarnaast kun je ook voor isolerend glas en isolerende kozijnen kiezen. Ga je voor de volle 100%, dan zijn zonnepanelen en een warmtepomp de laatste stap.

Isoleren

Isoleren is de makkelijkste eerste stap om je huis te verduurzamen en snel een of meerdere treden omhoog te klimmen qua energielabel. Door te isoleren trek je je huis als het ware een jas aan en voorkom je dat de warmte die je binnen opwekt weer vervliegt in de buitenlucht. Uiteindelijk heb je daardoor minder last van kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO₂-uitstoot. Je kunt je dak isoleren, maar ook de buitenmuren en de vloer van je huis.

Dakisolatie

Heb je een schuin dak? Dan heb je vier mogelijkheden waarmee je het kan aanpakken. 

  • De binnenkant van het dak isoleren met glaswol of steenwol. 
  • Onder de dakpannen isoleren met een ononderbroken laag isolatiemateriaal. 
  • Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen. Let op: dit levert slechts matige isolatie op! 
  • De zoldervloer isoleren wanneer je de zolder alleen als opslag gebruikt. 

Heb je een plat dak of een dakkapel zonder isolatie of met oud isolatiemateriaal dat je wilt vervangen? Dan is het aan te raden een professioneel bedrijf in te huren. Het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel is bij deze daken namelijk erg groot en vaak moet de dakrand verhoogd worden.

Vloerisolatie

Dankzij vloerisolatie zijn koude voeten en vocht in huis verleden tijd. Ook voor vloerisolatie heb je een aantal opties, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Meestal isoleer je de onderkant van de vloer via de kruipruimte. Dit is het effectiefste, maar niet ieder huis is hiervoor geschikt. In het geval van een lage kruipruimte (minder dan 35 cm) kun je de bodem isoleren en wanneer de kruipruimte volledig ontbreekt kun je bovenop de betonnen ondervloer isolatiemateriaal aanbrengen. 

Meer weten? Lees hier alles over het isoleren van je huis. 

Muurisolatie

Ook via de muren verlies je veel warmte als deze niet zijn geïsoleerd. Huizen met een spouwmuur kun je isoleren met spouwmuurisolatie, dit is een van de snelste en goedkoopste manieren om te isoleren. Woon je in een oud huis (met een oorsprong voor 1920)? Dan heb je waarschijnlijk geen spouwmuren, maar slechts enkelsteens muren. In deze gevallen kun je kiezen voor voorzetwanden aan de binnenkant of tegen de buitenkant. 

Ramen, deuren en kozijnen isoleren

Door te kiezen voor duurzame ramen, kozijnen en buitendeuren bespaar je een hoop energie. Isolerende kozijnen zijn er in twee varianten. De eerste is van kunststof en heeft luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Het tweede soort is gemaakt van houtsoorten die een hogere isolatiewaarde hebben dan kunststof en geen isolatiekern nodig hebben. 

Soort glas

Om nog een stapje verder te gaan, moet je ook aan de slag met het glas van je ramen. Heb je nog enkel glas in je woning? Plaats dan dubbel of driedubbel glas, in plaats van enkel glas. Nieuwe woningen hebben sinds 1992 dubbel glas of HR++ glas. Beide zorgen voor een goede isolering van je huis. Voor driedubbel glas (HR+++) is een apart kozijn nodig. Wel isoleert dit het beste, waardoor de warmte of kou het beste binnen of buiten de muren van je huis blijft. HR++ glas zit tussen dubbel en HR+++ glas in. Toch zorgt HR++ glas ook voor een goede isolatie die beter is dan bij dubbel glas. Dit is een geschikte optie voor als het kozijn nog prima in staat is, maar je wel betere isolatie wilt. Nog een voordeel van dubbel of driedubbel glas: het beperkt geluidsoverlast van buiten.

Tochtstrips helpen ook mee. Dit houdt tocht en koudeval tegen, waardoor het niet alleen voor een warm thuis zorgt, maar ook voor een verlaging van je energierekening.

Ledverlichting

Om je energielabel te verbeteren, kun je al je verlichting aanpassen naar ledverlichting. Dit type verlichting is te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Dit maakt dat de lampen overal in huis, maar ook buiten, te gebruiken zijn. Hoeveel bespaar je dan met led? Het kan oplopen tot wel 90% minder stroomverbruik in vergelijking met een gloei- of halogeenlamp. Nog een voordeel van ledlampen is dat deze een langere levensduur hebben dan gloeilampen en dat sommige varianten een dimfunctie hebben. Dit zorgt voor besparing op je energieverbruik en daarmee dus ook de kosten. Uiteindelijk zal dit bijdragen aan verduurzaming van je woning. Hierdoor zal de aanschaf van ledverlichting altijd voordelig zijn voor je energielabel.

Zonnepanelen 

Om een A++++ energielabel te verkrijgen, kun je ervoor kiezen zelf energie op te wekken door zonnepanelen op je woning te plaatsen. Ook tijdens bewolkte dagen leveren de panelen elektriciteit, het hoeft dus niet per se zonnig te zijn om er nut van te hebben. Schaduw, van bijvoorbeeld bomen, zorgt wel voor minder opbrengst. Daarom is het van belang om de panelen op een zo gunstig mogelijke plek op het dak te leggen. 

Leveren de zonnepanelen meer op dan je gebruikt? Dan lever je de stroom automatisch terug aan het net. Hiervoor krijg je, dankzij de salderingsregeling van de overheid, een vergoeding. Dit is op het moment evenveel als de prijs voor stroom die je afneemt.

Meer weten over zonnepanelen? We leggen het je uit!

warmtepomp, zonnepanelen installeren, energielabel | Stekcheck

Warmtepomp

Een warmtepomp is de laatste stap die je op dit moment kunt nemen om je woning te verduurzamen en het hoogste energielabel te verkrijgen. De pomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Hiervoor gebruikt de waterpomp stroom in plaats van gas, waardoor je CO2-uitstoot een stuk lager is dan wanneer je alleen op een hr-ketel vertrouwt. 

Er zijn drie soorten warmtepompen:

  1. De hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je cv–ketel. De cv-ketel gaat alleen nog aan op erg koude dagen en zorgt nog voor warm water in de badkamer en keuken. Deze pomp wordt vaak als tussenstap geïnstalleerd in matig tot goed geïsoleerde huizen, waar nog een relatief nieuwe cv-ketel aanwezig is. 
  2. De volledig elektrische warmtepomp. Deze gebruikt de buitenlucht als bron en verwarmt alles in je huis: zowel de temperatuur als het water in de badkamer en keuken. Voor de volledig elektrische warmtepomp is het van belang dat het huis goed geïsoleerd is en wanneer de cv-ketel toch al toe is aan vervanging. Hiermee bespaar je 45% aan CO2-uitstoot. 
  3. De ventilatiewarmtepomp. Dit is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Huizen die gebouwd zijn tussen 1976 en 2000 hebben vaak zo’n ventilatiesysteem. De pomp gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Energielabel verbeteren door te verduurzamen

Weten wat jouw nieuwe energielabel is na het verduurzamen van je woning? Maak direct een afspraak met een van onze adviseurs en ontvang binnen vijf werkdagen je rapport. In dit rapport lees je bovendien welke stappen je nog meer kunt nemen om je huis verder te verduurzamen.

Relevante artikelen

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Stroom opwekken via zonnepanelen wordt steeds populairder. Hier lees je waarom het, zoals vele mensen zeggen, echt zo voordelig is.

Lees dit artikel

Alles over isoleren

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen, zoals een lagere energierekening en minder tocht. In deze blog geven we je verschillende opties om je huis beter te isoleren.

Lees dit artikel
warmtepomp, zonnepanelen installeren, energielabel | Stekcheck

Milieuvriendelijk verwarmen: de warmtepomp

Warmtepompen zijn de verwarmingsinstallaties van de toekomst. Wij zetten de belangrijkste zaken van een warmtepomp voor je op een rij.

Lees dit artikel