• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
8.2(251 reviews)

Hoe zorgt ledverlichting voor een duurzamer huis?

Het verduurzamen van je huis is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Een manier om hieraan bij te dragen is door over te stappen op ledverlichting. Maar wat is ledverlichting precies en hoe draagt het bij aan een beter energielabel? Wij vertellen het jou in deze blog.

Wat is ledverlichting?

Ledverlichting is een vorm van verlichting die gebruikmaakt van licht-emitterende diodes (LED’s) om licht te produceren. LED’s zijn halfgeleiderapparaten die elektrische energie omzetten in licht. Omdat dit type verlichting in verschillende kleuren en vormen geproduceerd kan worden, is het geschikt voor diverse toepassingen. Bijvoorbeeld voor de verlichting van je woning, maar ook voor kantoren, straatverlichting en verlichting in voertuigen.

Wat zijn andere soorten verlichting?

Dan heb je ook nog de traditionele verlichting: de gloeilampen. Met gloeilampen ga je eigenlijk terug in de tijd, want ze mogen niet meer verkocht worden. Gloeilampen produceren op een andere manier licht dan ledverlichting. Gloeilampen gebruiken een gloeidraad die wordt verwarmd door elektrische stroom, waardoor het gloeit en licht produceert. Dit proces is echter zeer inefficiënt omdat het grootste deel van de energie wordt omgezet in warmte en slechts een klein deel in licht.

Spaarlampen zijn een type verlichting dat, in tegendeel tot gloeilampen, wel verkocht worden. Dit type lamp maakt gebruik van een andere technologie dan gloeilampen en ledlampen. In plaats van een gloeidraad te verwarmen, werken spaarlampen door het opwekken van ultraviolette straling in een buis gevuld met een gasmengsel. Deze straling wordt vervolgens omgezet in zichtbaar licht wanneer het de fluorescerende coating aan de binnenkant van de buis raakt.

Waarom zorgt led voor een beter energielabel?

Ledverlichting werkt dus op een compleet andere manier dan gloeilampen en spaarlampen. Dit proces van verlichten is veel efficiënter omdat er veel minder energie verloren gaat in de vorm van warmte en er meer wordt omgezet in licht. Traditionele gloeilampen zetten slechts 10% van de energie om in licht, terwijl de rest wordt omgezet in warmte. Bij spaarlampen is dit 70 tot 80%. Ledlampen gebruiken net als spaarlampen ook ongeveer 80% van de energie voor licht en slechts 20% voor warmte. Dit betekent dat LED’s veel minder energie verbruiken voor dezelfde hoeveelheid licht. Dit resulteert in een lagere energierekening en minder uitstoot van broeikasgassen.

Toch zijn spaarlampen niet net zo energiezuinig als ledlampen. Dit komt omdat ledverlichting een veel langere levensduur dan gloeilampen en spaarlampen, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Hierdoor én door de recyclebare ledverlichting wordt er minder afval geproduceerd.

Ten slotte LED’s zijn ook flexibeler in hun gebruik en kunnen worden gedimd, waardoor ze nog meer energie besparen. Door al deze redenen zorgt ledverlichting dus voor een beter energielabel.

Energiebesparingstips voor verlichting

Haast overal valt op te besparen, dus ook op verlichting. Er zijn verschillende energiebesparingstips hiervoor, waaronder:

  1. Vervang gloeilampen en spaarlampen door ledverlichting
    Zoals eerder genoemd, zijn ledlampen veel efficiënter en gaan ze langer mee dan spaarlampen en traditionele gloeilampen.
  2. Gebruik bewegingssensoren
    Installeer bewegingssensoren voor verlichting in kamers die niet constant worden gebruikt, zoals de kelder, bijkeuken of garage. Op deze manier wordt de verlichting alleen ingeschakeld wanneer er iemand aanwezig is en schakelt het ook uit wanneer je de lamp vergeet uit te zetten bij het verlaten van de ruimte.
  3. Dim de verlichting
    Maak gebruik van dimbare verlichting en dim het licht wanneer er minder licht nodig is. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar creëer je ook een gezellige sfeer in huis.
  4. Zet de verlichting uit
    Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar vergeet niet om de verlichting uit te schakelen wanneer je een kamer verlaat. Dit bespaart niet alleen energie, maar verlengt ook de levensduur van je lampen.

Nieuw energielabel aanvragen na vervanging van verlichting?

Na het vervangen van jouw verlichting door energiezuinige ledverlichting, in combinatie met andere verduurzamingsmaatregelen, is het een goed idee om een ​​nieuw energielabel aan te vragen. Hiervoor ben je bij Stekcheck aan het juiste adres. Met het nieuwe energielabel kun je zien hoeveel energie je bespaart met de nieuwe verlichting en welke invloed dit heeft op jouw energierekening. Het aanvragen van een nieuw energielabel is snel en gemakkelijk en kan je doen via de website van Stekcheck. Binnen vijf werkdagen ontvang je jouw energierapport van jouw stekkie in je mailbox.