Elke woning heeft een voorlopig energielabel, waaronder ook jouw woning. Vanaf 2015 hebben alle woningen in Nederland namelijk een voorlopig energielabel gekregen. Dit label is toegekend op basis van het bouwjaar van de woning. Wanneer je jouw woning wilt verkopen of verhuren, dien je te beschikken over een definitief energielabel dat verplicht is gesteld door de overheid. Energielabels variëren van A tot en met G, waarbij een woning met energielabel A zeer energiezuinig is en label G duidt op een hoog energieverbruik met veel ruimte voor verbetering.
Het energielabel wordt berekend aan de hand van diverse aspecten van jouw woning, zoals isolatie, verwarmingsinstallatie, en duurzame systemen zoals zonnepanelen.
Met onze tool kan je snel en eenvoudig een indicatie van het energielabel van jouw woning of pand inzien.
Voor het vaststellen van het definitieve energielabel wordt er door de energieadviseur gekeken naar 11 factoren. Deze factoren nemen wij dan ook mee in onze bereken tool om zo tot een zo goed mogelijke inschatting te komen voor jouw woning. De 11 factoren waar naar gekeken wordt zijn:
Het rekenmodel van de overheid voor het vaststellen van het definitieve energielabel is dus gebaseerd op deze punten. Als je een goed beeld hebt van deze factoren van jouw woning, kun je het indicatieve energielabel berekenen met onze tool. Let wel op; aan de uitslag van onze tool kunnen geen rechten worden ontleend.
Om zelf jouw energielabel te berekenen, kan je de onderstaande vragen beantwoorden om het juiste energielabel voor jouw woning te bepalen. Deze vragen zijn gebaseerd op de belangrijkste factoren die worden gebruikt voor het bepalen van een definitief energielabel. Op basis van de door jouw ingevulde vragen krijg je uiteindelijk een inschatting van het energielabel voor jouw woning!
Als je niet tevreden bent over jouw huidige energielabel, is het verstandig om naar bepaalde isolatiemaatregelen te kijken. Zo is het belangrijk om te bepalen welk glas wordt gebruikt voor de ramen in het woon- en slaapgedeelte. Enkele beglazing scoort lager op het energielabel, gevolgd door dubbele beglazing, bij voorkeur HR-beglazing of de zeer energiezuinige driedubbele beglazing (HR+++). Bovendien is de isolatie van buitenmuren, daken en vloeren ook erg belangrijk voor het verbeteren van een hoger energielabel. De Cv-ketel (ook wel verwarmingssysteem) heeft een grote impact op de score van jouw energielabel. De lijst van factoren houdt met maar liefst zeven verwarmingstypes rekening. Bij verwarmingssystemen is het van belang om te weten uit welk jaar het komt.
Ben jij een definitief energielabel nodig? Of wil jij een nieuw energielabel na verduurzaming van jouw woning? Dit kan bij Stekcheck! Wij hebben een landelijk netwerk gecertificeerde energielabeladviseurs zodat er altijd een adviseur bij jou in de buurt beschikbaar is. Onze vakspecialisten hebben kennis van de lokale woningmarkt en zijn BRL-gecertificeerd. De energieadviseur komt langs in de woning en inspecteert deze zorgvuldig. Na de keuring stelt de adviseur het energielabel rapport op en wordt deze geregistreerd bij de Rijksoverheid. Vraag je bij ons je label aan, heb je deze vaak al binnen een week. Zo is jouw woning snel klaar voor de verkoop!