• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
8.2(251 reviews)

Wat is het verschil tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel?

Het energielabel is een indicator dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Het biedt informatie over de energiebesparende mogelijkheden en andere kenmerken van een woning. Elk huis in Nederland heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Maar is dat label nog wel geldig? En wat is precies het verschil tussen een voorlopig en een definitief energielabel?

 

Wat is een voorlopig energielabel?

Het voorlopige energielabel is een schatting op basis van woninggegevens van het kadaster zoals het type woning, de grootte en het bouwjaar van de woning. Dit voorlopige energielabel werd in het begin van 2015 aan elk Nederlands huis toegewezen. Het voorlopige energielabel geeft woningeigenaren een grove indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Het voorlopig energielabel is er om huiseigenaren bewust te maken van het energieverbruik van hun woning en om hen aan te moedigen om energiebesparende maatregelen te nemen.

 

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?

Een definitief energielabel geeft ten opzichte van het voorlopige energielabel een nauwkeurigere weergave van de energieprestatie van een woning, waarbij ook specifieke kenmerken zoals isolatie en verwarmingssystemen worden meegenomen. Het definitieve energielabel moet worden opgesteld op basis van een opname ter plaatse, door een gecertificeerde adviseur en wordt vervolgens geregistreerd in een landelijke database. Dit definitieve energielabel is verplicht (door Europese wetgeving) bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Het label loopt van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energie-onzuinig.

 

Het definitieve energielabel is tien jaar geldig. Als je je huis energiezuiniger maakt, kun je een nieuw label aanvragen. Een hoger energielabel heeft een aantal positieve effecten, zoals lagere maandelijkse lasten en een hogere woningwaarde en verkoopprijs.

 

Invloed van een definitief energielabel op een woning

Het energielabel heeft invloed op de waarde van je woning. Op Funda worden huizen automatisch weergegeven met het voorlopige energielabel, maar het kan zijn dat het huis een hoger energielabel heeft omdat er isolatie is aangebracht of zonnepanelen zijn geïnstalleerd. In dat geval is het beter om een definitief energielabel aan te vragen. Als je je huis wilt verkopen, ben je verplicht om een definitief energielabel aan te leveren. Anders riskeer je een boete van € 405 euro.

 

Hoe kom ik aan een definitief energielabel voor mijn woning?

Wil jij jouw woning verkopen of verhuren, dan heb je dus een definitief energielabel nodig. Maar hoe kom je nou aan dit definitieve label? Wij leggen het je uit!

 

Zoals je hierboven misschien al gelezen hebt, kan je een definitief energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een gecertificeerd energie-adviseur. Deze energie-adviseur komt jouw woning op locatie inspecteren en opnemen. Vervolgens gaat de energie-adviseur deze gegevens uitwerken en registreren in een gecertificeerd registratieprogramma. Aan de hand van de uitgewerkte gegevens wordt er door de registratiesoftware een definitief energielabel berekend, dat geregistreerd wordt in een landelijke database. Vervolgens krijgt u het definitieve energielabel via de mail toegestuurd zodat u zorgeloos uw woning in de verkoop of verhuur kan zetten!

 

Een definitief energielabel aanvragen bij Stekcheck

Wilt u een definitief energielabel? Dan kunt u deze eenvoudig aanvragen bij Stekcheck. Dankzij ons landelijke netwerk is er altijd een energielabeladviseur bij jou in de buurt. Zo verzekeren we je van een adviseur met kennis van de lokale markt. Bovendien zijn al onze aangesloten specialisten gecertificeerd conform BRL9500. Daarmee verzekeren wij kwaliteit en betrouwbaarheid.

 

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel via Stekcheck?

  1. Vraag je energielabel aan op Stekcheck.nl.
  2. Stekcheck zoekt de dichtstbijzijnde adviseur en plant een afspraak.
  3. Adviseur doet de keuring aan huis en stelt het energielabel op.
  4. Je ontvangt binnen 5 werkdagen het rapport.