Zonnepanelen worden tegenwoordig steeds vaker aangeschaft. Het is een mooie, duurzame oplossing voor het opwekken van energie. Als bezitter van zonnepanelen wil je dan natuurlijk wel zoveel mogelijk uit je duurzame investering halen. Daar komt de salderingsregeling om de hoek kijken. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over de salderingsregeling op zonnepanelen en hoe deze regeling kan bijdragen aan lagere energiekosten, een groenere toekomst en een waardevolle upgrade voor je woning.
Allereerst kort de voordelen van zonnepanelen, je schaft ze natuurlijk niet voor niets aan. Doordat je met zonnepanelen je eigen, groene stroom opwekt en (deels) afstapt van fossiele brandstoffen, zoals kolen en gas, ben je milieuvriendelijk bezig. Daardoor heb je lagere energiekosten en verbeter je je energielabel. Je bent dankzij zonnepanelen bovendien minder afhankelijk van energieleveranciers én de waarde van je woning stijgt.
Salderen is een belangrijk aspect van het hebben van zonnepanelen, omdat het je in staat stelt om te besparen op je energiekosten en optimaal gebruik te maken van de duurzame energie die je zelf opwekt. Het salderen is een regeling die ervoor zorgt dat de energie die je zelf opwekt met zonnepanelen, wordt verrekend met de energie die je van het elektriciteitsnet afneemt. Hierdoor betaal je alleen voor het nettoverbruik, het verschil tussen wat je hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd.
Het werkt als volgt: wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment verbruikt, lever je het overschot aan energie terug aan het elektriciteitsnet. Dit wordt geregistreerd door middel van een energiemeter. Op momenten dat je meer energie nodig hebt dan je zonnepanelen opwekken, neem je energie af van het net.
Aan het einde van de verbruiksperiode (bijvoorbeeld per jaar of per maand) wordt het totale verbruik en de totale teruglevering met elkaar verrekend. Als je meer hebt teruggeleverd dan verbruikt, wordt het overschot afgetrokken van je totale verbruik. Dit wordt salderen genoemd. Je betaalt dan alleen voor het nettoverbruik.
Zodra je gebruik wilt maken van de salderingsregeling, dien je dit door te geven aan je netbeheerder via energieleveren.nl. Je netbeheerder controleert of je elektriciteitsmeter geschikt is en zorgt indien nodig voor vervanging. De netbeheerder regelt samen met je energieleverancier de verwerking van de saldering in je afrekening. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra zonnepanelen aanschaft, moet je deze opnieuw aanmelden.
Terugleveren daarentegen is het proces waarbij je overtollige, zelf opgewekte energie van je zonnepanelen aan het elektriciteitsnet levert. Dit gebeurt meestal tijdens zonnige perioden of op momenten dat je energieverbruik laag is. Dit wordt gemeten door een aparte teruglevermeter die de hoeveelheid teruggeleverde energie registreert. Deze teruggeleverde energie wordt meestal vergoed door de energieleverancier tegen een bepaald tarief. Dit wordt de terugleververgoeding genoemd.
Het verschil tussen salderen en terugleveren zit in de manier waarop de energie wordt verrekend. Salderen heeft betrekking op de verrekening van de opgewekte energie met het energieverbruik, terwijl terugleveren verwijst naar het daadwerkelijk leveren van overtollige energie aan het net en het ontvangen van een vergoeding voor die teruggeleverde energie.
Stel je hebt zonnepanelen geïnstalleerd die op een zonnige dag 10 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit produceren. Gedurende die dag heb je slechts 5 kWh aan elektriciteit verbruikt in je huishouden. Het overschot van 5 kWh lever je terug aan het elektriciteitsnet.
Op een andere dag, wanneer de zon minder schijnt, wekken jouw zonnepanelen slechts 3 kWh aan elektriciteit op, terwijl je huishouden 7 kWh aan elektriciteit verbruikt. In dit geval neem je 4 kWh aan elektriciteit van het net af.
Nu komt de salderingsregeling om de hoek kijken. Aan het einde van de maand wordt je energieverbruik en teruglevering verrekend. In dit voorbeeld heb je in totaal 5 kWh teruggeleverd aan het net en 4 kWh afgenomen van het net. Door de salderingsregeling wordt het overschot van 1 kWh (5 kWh – 4 kWh) verrekend met de energie die je hebt teruggeleverd. Hierdoor hoef je uiteindelijk alleen te betalen voor het nettoverbruik, wat in dit geval 3 kWh (4 kWh – 1 kWh) zou zijn.
Er is een maximum aan de hoeveelheid energie die je kunt salderen. Momenteel geldt er namelijk een salderingsgrens in Nederland. Deze grens houdt in dat je tot een bepaald maximumbedrag kunt salderen, gebaseerd op het aantal kilowattuur (kWh) dat je hebt teruggeleverd. De salderingsgrens ligt gelijk aan de hoeveelheid stroom die je bij je energieleverancier afneemt. Het exacte maximumbedrag kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van je elektriciteitsaansluiting en de afspraken met je energieleverancier. In de praktijk betekent dit dat als je meer energie terug levert dan het salderingsmaximum, je mogelijk een lagere vergoeding ontvangt voor het overschot aan teruggeleverde energie.
De salderingsregeling biedt verschillende voordelen voor huiseigenaren met zonnepanelen:
Het kabinet wil vanaf 2025 starten met het afbouwen van de salderingsregeling. Wel is dit nog een voorstel waarop de Eerste Kamer nog goedkeuring moet geven. Het kan dus zo zijn dat het plan verandert. In het huidige plan gaat vanaf 2025 het salderingspercentage omlaag, totdat je vanaf 2031 helemaal niet meer kunt salderen. Vanaf dan krijg je een vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert.
Jaar | Percentage dat gesaldeerd mag worden |
2023 | 100% |
2024 | 100% |
2025 | 64% |
2026 | 64% |
2027 | 55% |
2028 | 46% |
2029 | 37% |
2030 | 28% |
2031 en later | 0% |
Heb je zonnepanelen voor je woning of zakelijke pand aangeschaft? Dan is het verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen voor je woning. Zonnepanelen hebben namelijk invloed op de energieprestatie van je woning en kunnen leiden tot een verbetering van het energielabel. Vraag simpel en snel jouw energielabel aan bij Stekcheck. Onze erkende energielabeladviseur voert vervolgens een keuring uit bij jouw woning, waarna jij je energielabel in de mailbox ontvangt.
Stroom opwekken via zonnepanelen wordt steeds populairder. Hier lees je waarom het, zoals vele mensen zeggen, echt zo voordelig is.
Lees dit artikelWelk energielabel jouw woning heeft, hoog (A++++) of laag (G), bepaalt mede de waarde van het huis. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog.
Lees dit artikelWanneer een energieadviseur bij je langskomt om een energielabel op te stellen, doet hij dit aan de hand van een checklist. Maar waar kijkt deze adviseur allemaal naar?
Lees dit artikel