• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Een energielabel voor jouw recreatiewoning: nodig of niet?

Heb jij een recreatiewoning waar je af en toe in verblijft, of die je verhuurt? In de meeste gevallen heeft jouw recreatiewoning dan een energielabel nodig. In deze blog vertellen wij jou meer over energielabels voor recreatiewoningen.

Wat zijn recreatiewoningen?

Een recreatiewoning is een tweede woning waar niet permanent in geleefd wordt. Deze woningen bevinden zich vrijwel altijd op een vakantiepark, camping of op het strand. Vaak brengen mensen hun vakanties of vrije tijd door in deze huizen. Daarnaast worden recreatiewoningen ook veel verhuurd in tijden dat de eigenaar er zelf geen gebruik van wil maken.

Wat is een energielabel?

Net als bij woonhuizen, is het bij recreatiewoningen ook steeds belangrijker om een goed energielabel te hebben bij verkoop en verhuur van het vakantiehuis. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw recreatiewoning is. Hoe hoger je energielabel is, hoe energiezuiniger je woning is. Door een groen energielabel betaal je uiteindelijk ook minder energiekosten. Daarnaast zorgt een hoog energielabel, zoals A of B, voor een hogere prijs bij verhuur of verkoop dan bij een energielabel F of G. Dit zorgt voor een extra stimulans om als woningeigenaar meer energiebesparende stappen te nemen.

Vanaf 2024: energielabel voor recreatiewoningen verplicht

Vanaf 1 januari 2024 moeten bijna alle recreatiewoningen een definitief energielabel hebben en deze ook tonen in de verhuur- of verkoopadvertentie. Dit alles is om verduurzaming meer te stimuleren. Veel recreatiewoningen vallen al onder die plicht, ook vóór 2024. Maar na 1 januari 2024 wordt hier dus extra op gecontroleerd. Goed om dus te checken of jouw recreatiewoning ook onder die plicht valt én een definitief energielabel moet hebben.

 

Uit gegevens van het ministerie blijkt dat veel recreatiewoningeigenaren nog geen definitief energielabel hebben. Zij hebben vaak wel een voorlopig label, maar dit is niet genoeg. Het verschil? Een voorlopig energielabel krijgt een woning op basis van bouwjaar. Het definitieve energielabel wordt bepaald door te kijken naar in hoeverre de recreatiewoning verduurzaamd is. Deze wordt toegekend na inspectie door een energieadviseur. Het definitieve label moet je aan kunnen tonen bij de verkoop of verhuur van je recreatiewoning.

Wat gebeurt er als je geen definitief energielabel hebt?

Zolang je niet onder de uitzonderingen valt, is het hebben van een energielabel bij recreatiewoningen dus verplicht vanaf 2024. Of iedere recreatiewoning aan die eis voldoet, controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport. Indien je wel verplicht bent om een energielabel te hebben maar je deze niet hebt, riskeer je een boete van €405,-. Dit wil je natuurlijk vermijden.

Strandhuisjes

Uitzonderingen energielabel voor recreatiewoning

Net als bij woningen en bedrijfspanden, zijn er ook uitzonderingen bij recreatiewoningen. In een aantal gevallen heb je namelijk geen energielabel nodig voor jouw recreatiewoning. Dit geldt voor de volgende vakantiewoningen:

  • Het gebruiksoppervlak van je chalet, (samengestelde) caravan of een ander vrijstaand gebouw is minder dan 50m2.
  • De recreatiewoning is minder dan vier maanden per jaar in gebruik. Hierbij komt kijken dat het energieverbruik minder dan 25% moet zijn van het verbruik bij permanent gebruik van de woning.
  • De recreatiewoning wordt meer dan 4 maanden in het jaar gebruikt door wisselende recreanten.

Energielabel voor recreatiewoning verbeteren

Het is belangrijk om energie te besparen en het gasverbruik te verminderen. Toch gebeurt dit niet zomaar; hier moet je als eigenaar een aantal stappen voor ondernemen. Dit is dan ook de reden dat recreatiewoningen tot 1 januari 2024 de tijd hebben om het energielabel te verbeteren. Om tot een beter energielabel te komen, zijn er diverse maatregelen die je kunt doen:

  • Isolatie verbeteren
  • Zonnepanelen aanschaffen
  • Warmtepomp installeren
  • Glas vervangen

Inspectie van jouw recreatiewoning

Moet je voor jouw (recreatie)woning een definitief energielabel hebben, dan komt een energieprestatie-adviseur bij jou langs om de woning te inspecteren. Bij deze inspectie worden allerlei belangrijke punten gecheckt. Zo kijkt de EP-adviseur of er al energiebesparende maatregelen zijn genomen, zoals de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Daarnaast wordt er naar de isolatie en het type glas gekeken. Aan de hand daarvan vult de adviseur het scoremodel in en krijgt jouw recreatiewoning een energielabel toegekend.

Energielabel voor jouw recreatiewoning aanvragen

Heb jij een recreatiewoning die een energielabel nodig heeft of wil je voor je permanente woning of bedrijfspand een energielabel aanvragen? Vraag het dan eenvoudig en snel aan via Stekcheck. Binnen 5 werkdagen ligt jouw energielabel al op de deurmat van jouw stekkie.

Vragen over energielabels?

Liever eerst contact met ons voor advies en het beantwoorden van al jouw vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij zijn er om jou verder te helpen!

Relevante artikelen

Energielabel C verplicht voor kantoren vanaf 2023

Sinds 1 januari 2023 is een energielabel C of hoger verplicht voor kantoorpanden. Wij vertellen je meer over deze regeling in deze blog.

Lees dit artikel

Wat checkt een energieadviseur?

Wanneer een energieadviseur bij je langskomt om een energielabel op te stellen, doet hij dit aan de hand van een checklist. Maar waar kijkt deze adviseur allemaal naar?

Lees dit artikel

Efficiënte maatregelen voor het verduurzamen van je woning

Door verduurzaamde maatregelen klim je al snel naar boven op de ladder van energielabels. In deze blog leggen we uit welke maatregelen jij kunt nemen!

Lees dit artikel