Een energielabel woning geeft aan in hoeverre jouw woning energiezuinig is. Dit loopt van energielabel G tot aan A++++. Hierbij is energielabel G het label dat het minst energiezuinig is. Vanaf energielabel C heb je een groen label. Dit betekent dat je huis redelijk energiezuinig is.
Een energieprestatie-adviseur, ook wel EP-adviseur genoemd, bepaalt op basis van een aantal aspecten welk energielabel toegekend wordt aan jouw stekkie. Bij een bezoek aan jouw woning berekent de adviseur hoeveel fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld gas) per jaar wordt verbruikt per vierkante meter oppervlakte. Ook kijkt de expert in hoeverre er al verduurzamingsmaatregelen zijn doorgevoerd en hoe dit beter kan. Aan het eind van het bezoek wordt met behulp van een scoremodel het energielabel voor jouw huis bepaald.
Bij de controle tellen verschillende dingen mee waar rekening mee wordt gehouden bij het vaststellen van het energielabel.
Isolatie is een belangrijk onderdeel waar een adviseur naar kijkt. Dit draagt namelijk bij aan de duurzaamheid van de woning. De adviseur checkt:
Wat betreft installaties wordt er gekeken welke duurzaamheidsmaatregelen er al zijn genomen met behulp van installaties:
Over het algemeen is een energielabel voor je woning verplicht bij verkoop en verhuur. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Zo hoef je voor een woning met een woonoppervlakte die kleiner is dan 50 vierkante meter geen energielabel te hebben. Hier vallen onder andere tiny houses, woonboten en woonwagens onder.
Ben jij benieuwd of jouw woning al over een energielabel beschikt én welke dat dan is? Je checkt eenvoudig je energielabel via Milieu Centraal. Hier vul je je postcode en huisnummer in, waarna er komt te staan of je woning al een energielabel heeft. Is jouw woning gelabeld? Dan zie je ook in welke labelklasse het huis valt. Handig om te weten, want hierdoor kun je bepalen of je jouw woning wilt verduurzamen. Een beter energielabel zorgt namelijk voor een hogere prijs bij verkoop van de woning.
In een aantal gevallen ben je verplicht om een energielabel aan te vragen op je woning:
Behoort jouw woning tot een van de vijf gevallen die hierboven zijn genoemd? Dan moet je een definitief energielabel aanvragen. Dit regel je eenvoudig en snel via Stekcheck. Binnen 5 werkdagen na controle ligt het rapport al op de deurmat van jouw stekkie.