• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Wanneer heb ik een energielabel nodig?

Energielabels voor gebouwen zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen is een energielabel bij verkoop, verhuur, oplevering en ingrijpende renovatie zelfs verplicht. Als je je afvraagt wanneer je een energielabel precies nodig hebt en waarom het belangrijk is om te weten hoe energiezuinig jouw woning of gebouw is, dan ben je hier aan het juiste adres.

Wanneer is een energielabel verplicht?

In Nederland is een energielabel verplicht voor woningbouw en utiliteitsbouw, zoals winkels, kantoorgebouwen en sportaccommodaties. Afgezien van een aantal uitzonderingen, geldt voor het merendeel van deze gebouwen een verplichting om een energielabel aan te dragen bij verkoop, verhuur, oplevering en een ingrijpende renovatie.

Verkoop

Bij de verkoop van een woning of utiliteitsgebouw is een energielabel verplicht. Het energielabel moet beschikbaar zijn op het moment dat de woning te koop wordt aangeboden. Het energielabel geeft potentiële kopers inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en de mogelijke energiebesparende maatregelen die nog kunnen worden genomen. Daarnaast moet het energielabel duidelijk zichtbaar zijn in de advertenties en bij de bezichtigingen van het gebouw.

Verhuur

Ook bij de verhuur van een utiliteitsgebouw of zelfstandige woning is een energielabel verplicht. Het energielabel moet beschikbaar zijn voor potentiële huurders voordat de huurovereenkomst wordt gesloten. Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens wordt het energielabel gebruikt om de maximale huur van de woning te bepalen via het woningwaarderingsstelsel. Het energielabel is verplicht bij de verhuur van gehele woningen, maar niet voor het verhuren van losse kamers, zoals bij studentenkamers.

Oplevering

Vanaf 2015 dienen alle nieuwbouwwoningen bij oplevering een definitief energielabel te hebben en vanaf 1 januari 2021 geldt de verplichting dat alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna volledig energieneutraal (BENG) moeten zijn. Het definitieve energielabel wordt door de verkopende partij (ontwikkelaar of bouwer) bij oplevering aan de koper overhandigd. In dit geval hoef je zelf dus geen energielabel aan te vragen. Het energielabel geeft inzicht in de specificaties van de nieuwbouwwoning, zoals isolatie, ventilatie en verwarming.

Renovatie

Ten slotte is een energielabel ook verplicht bij een ingrijpende renovatie van een woning of utiliteitsgebouw. Een ingrijpende renovatie kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de vervanging van de gevel, het dak, de vloer, de installaties of andere bouwdelen die van invloed zijn op de energieprestatie van het gebouw. Het energielabel na de renovatie geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gerenoveerde gebouw en de mogelijkheden om het gebouw verder te verduurzamen.

Boete wanneer een energielabel ontbreekt

De aanwezigheid van een energielabel bij verkoop, verhuur, oplevering of renovatie wordt gecontroleerd door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). Wanneer een geldig energielabel ontbreekt bij een transactiemoment, riskeert de eigenaar van het gebouw een boete. Particulieren krijgen een boete van € 435,- als zij niet voldoen aan de energielabel verplichting voor woningen, terwijl bedrijven een boete van € 870,- kunnen krijgen. Voor utiliteitsgebouwen kan de boete voor het ontbreken van een energielabel oplopen tot maar liefst €20.250,- voor bedrijven.

Vraag een energielabel aan via StekCheck

Als je een energielabel nodig hebt, kun je deze eenvoudig aanvragen bij StekCheck. Nadat je de aanvraag hebt ingediend en wij de vereiste informatie van jou hebben ontvangen, zullen wij je in contact brengen met de dichtstbijzijnde energieadviseur en een afspraak voor je regelen. De adviseur zal op de afgesproken tijd bij jou thuis langskomen voor een grondige inspectie van de woning. Hierbij wordt gekeken naar de isolatie van de woning, de verwarmingsinstallatie, de ventilatie en de aanwezigheid van zonnepanelen. Op basis van deze gegevens wordt het energielabel opgesteld en ontvang je het label met een score tussen A en G. Het is belangrijk om het energielabel goed te bewaren, omdat het bij verkoop of verhuur van de woning verplicht is om het energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel is ook online beschikbaar in een landelijke database, zodat potentiële kopers of huurders het energielabel kunnen opzoeken.