• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

De bepalingsmethode van een energielabel

Hoe wordt een energielabel voor jouw woning bepaald?

Energielabel aanvragen

Als woningeigenaar vraag je je misschien af hoe een energielabel nou precies tot stand komt, en op basis van welke aspecten een energielabel voor jouw woning uiteindelijk wordt bepaald. In deze blog leggen we je uit hoe een energielabel wordt bepaald, zodat je een goed inzicht krijgt in het proces achter het label.

 

Het bepalingsproces van een energielabel

Het bepalen van een energielabel is een gestandaardiseerd proces dat wordt uitgevoerd door een erkend energieadviseur. Een definitief energielabel kan alleen worden uitgegeven door een erkend energieadviseur, na een fysieke inspectie van een woning. Deze adviseur baseert het label op een aantal belangrijke factoren die de energieprestatie van een woning beïnvloeden. In totaal onderscheiden we 2 kenmerken; gebouwgebonden kenmerken & installatietechnische kenmerken. Deze lichten we hieronder toe.

 

Gebouwgebonden kenmerken

Er zijn verschillende gebouwsgebonden kenmerken die worden bekeken tijdens de opname van een woning. De volgende kenmerken worden bekeken door de energie-adviseur:

  • Isolatie: Tijdens de inspectie van een woning kijkt een adviseur naar de kwaliteit en dikte van de dak-, muur- en vloerisolatie. Goede isolatie helpt warmteverlies te verminderen en verhoogt de energie-efficiëntie van een woning.
  • Beglazing: Het type glas en de aanwezigheid van dubbelglas of hoogrendementsglas wordt beoordeeld tijdens de inspectie. Hoogwaardige beglazing vermindert warmteverlies en draagt bij aan een lager energieverbruik.
  • Ventilatie: Het ventilatiesysteem wordt gecontroleerd, aangezien goede ventilatie essentieel is voor een gezond binnenklimaat.

 

Installatietechnische kenmerken

De installatietechnische kenmerken van een woning zijn ook van invloed op het energielabel. Tijdens de inspectie wordt er gekeken naar:

  • Verwarmingssysteem: Het type en de efficiëntie van het verwarmingssysteem wordt geïnspecteerd. Moderne, energiezuinige verwarmingssystemen kunnen het energielabel positief beïnvloeden.
  • Warmwatervoorziening: De manier waarop warm water wordt geproduceerd, heeft invloed zijn op het energieverbruik van een woning.
  • Duurzame Energiebronnen: Als er duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen, aanwezig zijn, hebben deze een gunstig effect hebben op het energielabel.

De bovenstaande gebouwgebonden- & installatietechnische kenmerken van een woning worden door de energieadviseur tijdens de inspectie opgenomen. Na de inspectie op locatie werkt de energieadviseur deze gegevens uit en worden er diverse berekeningen gemaakt voor de energiebehoefte, op basis van de opgenomen waardes. Deze gegevens verwerkt de energieadviseur vervolgens in een (door de overheid) erkend softwareprogramma. Na het indienen berekent de software het uiteindelijke, definitieve energielabel die ingediend wordt in een nationale database.

 

Hoe vraag je een energielabel aan?

Wij hopen dat je door deze blog wat meer inzicht hebt verkregen over hoe het energielabel wordt bepaald en hoe dit proces in zijn werking gaat. Ben jij op zoek naar een definitief energielabel? Bij Stekcheck vraag je eenvoudig en simpel een energielabel aan. We hebben een landelijk netwerk van aangesloten energieadviseurs die jouw woning snel kunnen voorzien van een energielabel. Wanneer je nog vragen hebt, helpen wij je ook graag verder! Neem eenvoudig contact met ons op door appje te sturen of stuur ons een mail.