• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Hoelang is een energielabel geldig?

Sinds januari 2021 is een energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. De afgelopen jaren is er veel veranderd rondom het energielabel en de bepaling ervan. Een energielabel is een document dat bepaalt hoe energiezuinig een gebouw is. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldigheid van het energielabel omdat het invloed heeft op de verkoop- of verhuur van jouw woning. Wanneer je namelijk geen geldig energielabel tot je beschikking hebt bij de verkoop of verhuur van je woning riskeer je een flinke boete.

 

Wat is het doel van het energielabel?

Het doel van het energielabel is om huiseigenaren en potentiële kopers of huurders inzicht te geven in de energiezuinigheid van een gebouw. Dit helpt hen om te beslissen of ze willen investeren in verbeteringen die de energie-efficiëntie verhogen en de energiekosten verlagen.

 

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is tien jaar geldig. Dit betekent dat een eigenaar verplicht is om binnen deze tien jaar een nieuw label aan te vragen als hij het gebouw verkoopt of verhuurt. Het nieuwe label moet up-to-date informatie over de energie-efficiëntie van het gebouw bevatten.

 

Wat gebeurt er als het energielabel verlopen is?

Als een energielabel verlopen is, betekent dit dat de informatie over de energie-efficiëntie van het gebouw niet langer actueel is. Dit kan leiden tot problemen tijdens de verkoop- of verhuurprocedure, omdat een verouderd label niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Bovendien kan een verouderd label de verkoop- of verhuurprijs negatief beïnvloeden.