• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
8.2(251 reviews)

Wat staat er op een energielabel?

Net als elektrische apparaten, hebben ook huizen en andere gebouwen een energielabel. Op zo’n label staat hoe energiezuinig het pand is, aangegeven in letters van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Daarnaast vind je op het energielabel diverse aspecten waar je woning wel of juist niet aan voldoet, waardoor de woning of het utiliteitsgebouw duurzamer kan zijn. Welke dat zijn? Dat lees je op deze pagina.

De inhoud van het energielabel

Op een definitief energielabel staan, naast het desbetreffende label, ook de aspecten waar je woning of pand aan voldoet en andere gegevens en informatie omtrent verduurzamingsmaatregelen. Zo geeft het energielabel een volledig beeld van het pand.

Gegevens over het label

Logischerwijs staat bovenaan het document welk energielabel jouw woning of pand heeft. Maar dat is niet het enige wat er op het label staat. Zo staan er nog een aantal andere gegevens in het document, zoals:

  • het registratienummer;
  • datum van registratie;
  • de geldigheidsduur (10 jaar);
  • de status (voorlopig of definitief).

Overzicht aan duurzaamheidsmaatregelen

Waar moet jouw woning of gebouw op scoren tijdens de energielabelcheck? Dat staat aangegeven in het energielabeldocument. Zo krijgt jouw woning een score voor de warmtebehoefte in de wintermaanden en het risico op hoge binnentemperaturen in de zomer. Ook lees je in het document of jouw woning nog is aangesloten op aardgas en hoe groot het aandeel in hernieuwbare energie is. Tijdens een controle wordt er daarnaast gekeken naar verschillende onderdelen die onderverdeeld zijn onder de categorieën Isolatie en Installaties. Deze vind je ook in het energielabeldocument.

Isolatie

In de categorie Isolatie staat hoe goed jouw huis geïsoleerd is en het dus warmte binnen of buiten houdt. Bij het toetsen van de isolatie wordt er overal naar gekeken via waar warmte verloren kan gaan. Denk hierbij aan:

  • gevels;
  • gevelpanelen;
  • daken;
  • vloeren;
  • ramen;
  • buitendeuren.

Installaties

Er zijn een aantal installaties die jouw pand energiezuiniger maken. Bij een controle bij aanvraag van een energielabel kijkt de energieadviseur welke installaties jouw woning heeft en in hoeverre die zorgen voor een duurzamer huis. Zo wordt er gekeken naar:

  • de verwarming;
  • warmwaterinstallatie;
  • zonneboiler;
  • ventilatie;
  • koeling;
  • zonnepanelen.

Algemene gegevens van het pand

Een energielabel is gekoppeld aan een woning of utiliteitsgebouw. Daarom is het van belang dat er een aantal gegevens van het pand op het document staan. Dit zijn onder andere het adres, de postcode en woonplaats. Maar daarnaast komt ook het bouwjaar, compactheid, vloeroppervlakte en het woningtype naar voren in het label.

Gegevens van de energieprestatie-adviseur

Naast gegevens over de woning, staan in het document ook gegevens over de instelling die het label checkt en uitgeeft. Een energieprestatie-adviseur controleert jouw pand en bepaalt welk energielabel toegekend moet worden. Deze naam staat dan ook op het label. Daarnaast komt de bedrijfsnaam, het KvK-nummer, inschrijfnummer en de naam van de certificerende instelling naar voren. Tot slot staat ook het examennummer en het soort opname in het document.

Toelichtingen per onderdeel

Het is fijn om te weten waar je woning aan voldoet en hoe goed het scoort. Maar toch is het soms ook handig om een toelichting te hebben van een aantal belangrijke aspecten in je woning. Zo weet je waar naar gekeken is en waarom jouw pand een bepaalde score heeft. Daarom staat in het energielabel duidelijk een toelichting per aspect. Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat gevelisolatie is en hoe goed jouw woning daarop scoort. Dit gebeurt bij alle aspecten.

Aanbevelingen voor verbetering

Het is handig als je woning of ander gebouw een energielabel heeft. Maar wat als dit label tegenvalt en je wilt verduurzamen? Gelukkig staat er per aspect waar jouw pand slecht op scoort, een maatregel die je kunt nemen. Zodra je die maatregelen uitvoert, krijgt jouw woning of utiliteitsgebouw in de meeste gevallen een beter energielabel. Handig dat dit in het energielabel document staat, want zo hoef je niet het internet af te speuren wat aansluit bij jouw woning en het verbeteren van het energielabel.

Jouw energielabel aanvragen

Wil jij ook dat jouw huis of utiliteitsgebouw gecheckt wordt op energiezuinigheid en een energielabel aanvragen? Doe dit dan eenvoudig en snel via Stekcheck. Wij koppelen een gecertificeerde adviseur bij jou in de buurt aan jou die de keuring vlot en professioneel uitvoert. Dit regelen wij snel, waardoor binnen 5 werkdagen al jouw rapport in je mailbox verschijnt.