• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht zodra je je huis of pand gaat verkopen of verhuren. Zo kan de koper of huurder zien in hoeverre het gebouw energiezuinig is. Toch zijn ook hierbij een aantal uitzonderingen.

Welke woningen en panden hoeven geen energielabel?

Je hebt geen energielabel nodig als je situatie onveranderd blijft, dus als je blijft wonen in je huidige woning of als je je kantoor zelf in gebruik blijft nemen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere uitzonderingen voor zowel woningen als andere panden die geen verplicht energielabel nodig hebben.

Woningen

Niet alle woningen moeten verplicht een energielabel hebben bij verkoop en verhuur. Uitzonderingen gelden voor:

  • (recreatie)woningen kleiner dan 50 vierkante meter aan woonoppervlakte;
  • recreatiewoningen die minder dan vier maanden in het jaar in gebruik zijn door dezelfde bewoner én een energieverbruik minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik hebben;
  • recreatiewoningen die meer dan 4 maanden per jaar bewoond zijn door wisselende recreanten.

Panden

Verschillende panden en kantoren zijn uitgezonderd van de energielabelplicht:

  • Rijks-, provinciaal of gemeentelijke monumenten;Content
  • Religieuze gebouwen;
  • (Agrarische) bedrijfspanden;
  • Tijdelijke gebouwen;
  • Kantoren kleiner dan 100 m2;
  • Panden waarvan minder dan 50% wordt gebruikt als kantoor.

Nieuw energielabel na verduurzaming

Verduurzaming wordt tegenwoordig vaak uitgevoerd bij woningen en panden. Zo plaatsen steeds meer eigenaren zonnepanelen op de daken, of wordt er een warmtepomp aangeschaft. Dit alles om een duurzamer huis te hebben én de energiekosten te drukken.

 

Na deze verduurzamingsmaatregelen dien je een nieuw energielabel aan te vragen. De uitgevoerde maatregelen hebben er namelijk in de meeste gevallen voor gezorgd dat jouw woning of pand is gepromoveerd naar een hoger energielabel.

Heeft energielabel invloed op waarde woning?

Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan is een hoog energielabel gunstig voor de prijs van je woning. Voor een woning met energielabel B is namelijk een hogere prijs te vragen dan voor een vergelijkbare woning met energielabel F. Wil je voor de verkoop nog investeren in verduurzaming, weeg dit dan af met het tijdsbestek waarin je de woning wilt verkopen én hoeveel de investering zal kosten. Je moet namelijk afwegen of de kosten op kunnen tegen de hoeveelheid euro’s die de verkoopprijs stijgt bij een beter energielabel.

Wat als je huis geen energielabel heeft?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je huis of pand geen energielabel heeft. In eerste instantie is dit geen probleem. Iedere gebouw heeft namelijk een voorlopig label. Zodra je je huis of pand gaat verkopen of verhuren, dien je een definitief label te tonen.

 

Heb je geen energielabel, maar verkoop je wel je huis? Dan krijg je een boete. Hetzelfde geldt voor kantoorpanden zonder energielabel. Deze boete voor particulieren ligt hoger dan voor organisaties. Zorg er daarom dus altijd voor dat het gebouw over het juiste energielabel beschikt zodra dat verplicht is.

Kosten van een energielabel aanvragen

Aan het aanvragen van een energielabel zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn afhankelijk van het type woning waarvoor het label wordt aangevraagd.

 

De prijzen lopen op van € 290,- voor een appartement, tot € 390,- voor een vrijstaande woning of recreatiewoning tot 250 m2. Woon je op een van Nederlands mooie waddeneilanden? Dan kost een energielabel € 150,- meer.

 

Een spoedaanvraag is ook aan te vragen bij Stekcheck. Binnen 48 uur heb jij het rapport op de deurmat liggen. Hiervoor wordt € 75,- bij de kosten opgeteld.

 

Voor zakelijke panden hanteren we bij Stekcheck geen vaste prijs. Vraag een offerte aan voor jouw kantoor en wij bepalen een prijs op maat.

Energielabel aanvragen: eenvoudig en snel via Stekcheck

Wil jij een energielabel aanvragen? Dan ben je bij Stekcheck aan het juiste adres. Wij koppelen een gecertificeerde EP-adviseur aan jou. Deze voert een check bij jouw woning of pand uit. Binnen vijf werkdagen heb jij vervolgens het rapport binnen.

Liever eerst contact opnemen en al je vragen beantwoord krijgen? Wij zijn op werkdagen te bereiken via 06 185 341 02 of via info@stekcheck.nl. Neem gerust contact met ons op. Wij zijn er om jou verder te helpen!

Vraag je energielabel aan voor jouw woonsituatie

Appartement

€ 290
incl. btw

Rijtjeswoning

€ 315
incl. btw

2-onder-1 kap

€ 325
incl. btw

Vrijstaande of recreatiewoning

€ 390
incl. btw