• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
8.2(251 reviews)

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Wanneer je door een woonwijk fietst of met de auto langs verschillende bedrijven rijdt, merk je het misschien wel steeds vaker op: zonnepanelen op de daken. Deze manier van stroom opwekken wordt steeds populairder. Misschien heb jij zelf ook al wel eens nagedacht over het installeren van zonnepanelen, maar heb je de stap nog niet gezet. Waarom kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen en is het echt zo voordelig zoals vele mensen zeggen? Zeker weten. Hieronder lees je waarom!

De werking van zonnepanelen 

Energiekosten stijgen en veel mensen willen graag hun steentje bijdragen aan het verduurzamen van de maatschappij. Met zonnepanelen sla je deze twee vliegen in één klap, want je wekt je eigen energie op én gebruikt hier geen fossiele brandstoffen voor. Vooral door de stijgende energiekosten overwegen steeds meer mensen om zonnepanelen te installeren. Maar hoe werken zonnepanelen dan precies?

 

Zonnepanelen absorberen het licht van de zon en zetten dit om naar stroom. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen binnen het zonnepaneel tussen verschillende lagen, hierdoor ontstaat elektrische spanning. Deze elektrische spanning resulteert uiteindelijk in energie die je kunt gebruiken om jouw laptop op te laden of om de wasmachine te laten draaien.

De voordelen van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen kent een aantal voordelen voor jou of je bedrijf, zowel financieel als milieutechnisch. Financieel gezien bespaar je op je energiekosten, want je wekt je eigen energie op en ontvangt een vergoeding voor de stroom die je niet gebruikt en teruglevert aan het net. En niet te vergeten: binnen een aantal jaren verdien je je zonnepanelen terug!

 

Verder hebben zonnepanelen ook voordelen voor jouw huis of bedrijfspand. Zo dragen zonnepanelen bij aan het verbeteren van het energielabel en verhogen ze de waarde van jouw huis of bedrijfspand.

 

Bovendien ben je ook goed bezig voor het milieu; met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op en verlaag je de CO2-uitstoot. Ook maakt het opwekken van zonne-energie geen lawaai. Goed bezig dus!

De kosten van zonnepanelen

Natuurlijk vraag je je af of het voordelig voor jou is om zonnepanelen op het dak van jouw woning of bedrijfspand te leggen. De kosten van de zonnepanelen hangen af van het aantal panelen dat op jouw dak komen te liggen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger de prijs per paneel wordt. Sommige verkopers geven een prijs per paneel, terwijl andere verkopers een totaalprijs geven voor een heel pakket.

Stel je kiest ervoor om tien zonnepanelen op je dak te leggen, dan ligt de prijs gemiddeld rond de 5400 euro inclusief installatie en btw. Deze btw van 21% kun je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Zoals we al beschreven, verdien je je investering in zonnepanelen terug. Na hoeveel jaren dit precies is, hangt af van verschillende factoren, waaronder de kosten voor de aanschaf en installatie van de panelen, de stroomprijs voor de teruggeleverde energie, het aantal zonuren, teruglopend vermogen van de panelen en de kwaliteit, garantie en levensduur van de omvormer en de panelen.

Sommige provincies of gemeenten bieden subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. De regelingen verschillen per provincie en gemeente. Vaak is deze regeling in de vorm van een lening met een lage rente óf een eenmalig bedrag. Het is zeker de moeite waard om te kijken wat de subsidieregeling binnen jouw provincie of gemeente is. Wanneer je zonnepanelen aanschaft is het niet alleen duurzaam, maar dus ook rendabel.

Het plaatsen van zonnepanelen: waar op letten?

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, bepaal je samen met de installateur hoeveel panelen en welke plek de meeste stroom opleveren. Zonnepanelen op het zuiden brengen het meeste op, maar soms kan het beter zijn om een andere kant van het dak te kiezen om de maximale opbrengst uit je dak te halen.

 

Ook andere factoren hebben invloed op de opbrengst. Denk bijvoorbeeld aan schaduw van bomen of gebouwen die op de zonnepanelen vallen en het te dicht bij de rand of nok leggen van de zonnepanelen, wat problemen bij storm kan opleveren. Om de opbrengst van je zonnepanelen zo hoog mogelijk te laten zijn en te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, is het verstandig om met behulp van een goede leverancier of installatiebedrijf een optimaal legplan te bepalen.

 

Bovendien is het ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat de omvormer op de juiste plek hangt en het aansluitwerk in de meterkast goed te bereiken is. De omvormer kan je het beste hangen op een plek waar de omvormer goed zijn warmte kwijt kan; een koele garage of de zolder is hiervoor een geschikte plek.

Kwaliteit van zonnepanelen

Zonnepanelen die verkocht worden in Nederland, moeten verplicht gecertificeerd worden en zijn voorzien van bijvoorbeeld een TÜV-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de zonnepanelen voldoen aan de kwaliteitseisen en veilig en milieuverantwoord zijn. 

 

Zonnepanelen zijn ten opzichte van dertig jaar geleden groter en rendabeler geworden. Ook is het eenvoudiger geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Zo kun je met een online dakscan zelf onderzoeken of jouw dak geschikt is voor panelen en hoeveel energie de panelen kunnen opleveren.

 

Heb je al zonnepanelen aangeschaft en wil je weten welk resultaat dit heeft gehad op het energielabel van je huis of bedrijfspand? Stekcheck helpt je graag binnen vijf werkdagen aan je nieuwe label! Maak dus nu je afspraak.

Relevante artikelen

Alles over isoleren

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen, zoals een lagere energierekening en minder tocht. In deze blog geven we je verschillende opties om je huis beter te isoleren.

Lees dit artikel

Efficiënte maatregelen voor het verduurzamen van je woning

Door verduurzaamde maatregelen klim je al snel naar boven op de ladder van energielabels. In deze blog leggen we uit welke maatregelen jij kunt nemen!

Lees dit artikel
warmtepomp, zonnepanelen installeren, energielabel | Stekcheck

Milieuvriendelijk verwarmen: de warmtepomp

Warmtepompen zijn de verwarmingsinstallaties van de toekomst. Wij zetten de belangrijkste zaken van een warmtepomp voor je op een rij.

Lees dit artikel