• Binnen 5 werkdagen geregeld!
  • Altijd een energielabeladviseur in de buurt
4 / 5Trustpilot

Lees alles over de kosten van een energielabel in 2023

Energielabel kosten 2023

Energielabel aanvragen

Het verkrijgen van een energielabel voor je woning is een verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning, maar wat zijn de kosten van het verkrijgen van een energielabel? Lees hier meer over de kosten van een energielabel in 2023, de factoren die van invloed zijn op de prijs en hoe je kunt besparen op deze kosten.

 

De noodzaak van een energielabel

Een energielabel is een certificering die de energie-zuinigheid van een woning beoordeelt op een schaal van A tot en met G. Het label informeert huiseigenaren en potentiële kopers/verhuurders over de energieprestaties van de woning. Bij verkoop of verhuur van een woning is een energielabel verplicht. Dit energielabel is na uitgeven 10 jaar geldig.

 

Hoe verkrijg je een energielabel in 2023?

Een energielabel kan vanaf 2021 enkel nog worden uitgegeven door een erkend energie-adviseur. Bij het aanvragen van een officieel energielabel vindt er een grondige inspectie van de woning plaats door een erkend energie-adviseur. Hierbij worden diverse aspecten zoals isolatie, ventilatie en verwarming beoordeeld. Na de inspectie stelt de deskundige een rapport op en kent het energielabel toe. Dit label wordt vervolgens geregistreerd in een centrale database van de Rijksoverheid en blijft gedurende 10 jaar geldig.

Hoe worden de kosten van een energielabel in 2023 berekend?

De kosten van een energielabel worden beïnvloed door factoren zoals de grootte van de woning, het type woning, de locatie en de complexiteit van de inspectie op locatie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de gekozen adviseur.

 

Gemiddelde kosten van een energielabel in 2023

In 2023 liggen de gemiddelde kosten voor een energielabel tussen de €300 en €600. Dit is een geschatte prijs en kan variëren op basis van eerder genoemde factoren.